Bitcoin future geeft beleggers meer mogelijkheden en stuwt bitcoinprijs

Met het nieuws over de komst van een bitcoin future bereikte de bitcoinprijs een nieuw record van ruim $7.000. De doorbraak van de digitale munt bij het grote publiek heeft in 2017 serieuze vormen gekregen. Diverse media pakken nieuws omtrent de bitcoin op en ook de reeks aan nieuwe records blijft niet onopgemerkt. De bekendheid en grotere acceptatie zorgt voor een sneeuwbaleffect op de bitcoinprijs. Deze blijft maar toenemen zoals u kunt zien in onderstaande grafiek.

grafiek bitcoinprijs bitcoin future
Ontwikkeling van de bitcoinprijs over het laatste jaar

Bitcoin future komt eraan

Dinsdag kwamen twee van de grootste derivatenbeurzen met het nieuws dat er een bitcoin future op de markt komt. Een future is een termijncontract tussen twee partijen. Hiermee verbinden de partijen zich om een bepaalde hoeveelheid tegen een vooraf afgesproken prijs te verhandelen. Een future is een derivaat en een afgeleid product. Bij de bitcoin future is de bitcoin (min of meer) de onderliggende waarde. De onderliggende waarde kan bijvoorbeeld een grondstof zoals olie of graan zijn maar ook een aandelenindex.


Bitcoin future geeft beleggers meer mogelijkheden en stuwt bitcoinprijs

CME Group verhandeld jaarlijks 3 miljard futures met een onderliggende waarde van 1 quadriljoen  (10 tot de macht 24!). Deze derivatenbeurs komt met de bitcoin future in het vierde kwartaal van 2017. Een andere derivatenbeurs, CBOE, komt waarschijnlijk eveneens met bitcoin future. In het geval van CME Group zal de future de CME CF Bitcoin Reference Rate volgen. Beleggers en speculanten kunnen zo gaan handelen in de bitcoin zonder deze zelf in bezit te hebben. De verwachting is dat zo nog meer financiële instellingen digitale valuta gaan omarmen. Op 1 oktober begon de bitcoinprijs nog onder $6.400 maar door het nieuws steeg de koers tot maar liefst $7.350.

Invloed van de bitcoin future

Het is ook een blijk van vertrouwen en meer acceptatie nu derivatenbeurzen futures gaan uitbrengen met bitcoin als onderliggende waarde. Er zijn ook nog voordelen van de handel in futures. Niet alleen het eerder genoemde niet in handen moeten hebben van de bitcoin zelf. U hoeft zelf geen zorg te dragen voor het opslaan en beveiligen van de bitcoin. Daarnaast kunnen er met futures ook worden ingespeeld op een daling van de koers. Een future kan er ook voor zorgen dat de volatiliteit van de bitcoin afneemt. Zo liet Bank of America al het volgende weten:

We would not overstate this, as a material reduction in volatility would require there to be a large community of speculators prepared to provide liquidity to the natural owners of the various coins, but given the volatility of the coin markets, maybe there already exists a cadre of participants who would look to short coins on strong days and vice versa, which could overall reduce volatility.

Allemaal leuk en aardig maar wat kunt u hiermee? Niet alle brokers zullen de handel in de bitcoin future mogelijk maken. Lynx liet inmiddels al weten dat zij de future wel beschikbaar gaan stellen voor hun klanten. Bent u nog geen klant van Lynx (België) dan kunt u hier vrijblijvend een informatiepakket aanvragen.

Meer over bitcoin en altcoins >>>