Beurzen veren op vanaf belangrijke steunen

Vorige week werd in enkele technische analyses aangegeven dat veel indexen vlak boven belangrijke steunen noteerden en dat er waarschijnlijk herstel zou komen. De beursweek leek nerveus te beginnen en dit kwam met name omdat de olieprijs onder druk stond vanwege het opheffen van sancties tegen Iran.

Upswing AEX tot vlak onder korte termijn weerstand

Een uiterst volatiele beursweek liep uiteindelijk uit op een flinke upswing voor de AEX index. Waar woensdagmiddag nog een low werd bereikt van 392,44 punten werd vrijdag een high van 422,18 bereikt om uiteindelijk de week af te sluiten op 419,28. Hiermee bleef de AEX net onder de korte termijn weerstand van 420,7 punten (zie onderstaande grafiek). De low van woensdag kwam grotendeels voor rekening van Shell dat een weging van ca. 15% heeft in de AEX index en maar liefst -7% verloor, niet alleen vanwege de voorlopige jaarcijfers van 2015 maar ook doordat de olieprijs die dag een meerjarig dieptepunt bereikte (zie verder in dit artikel).

Technische analyse AEX 22 januari 2016

BEL20: intraday test lange termijn steun

De BEL20 beleefde ook op woensdag de low van de week en er werd zelfs even de lange termijn steun getest op 3.265,6 punten. Net als bij andere beurzen volgde een sterk herstel en kwam de BEL20 weer binnen de dalende trendzone. Met het afsluiten van de week op 3.450,99 punten bleef de BEL20 nog net onder de middellange termijn weerstand van 3.488,9 punten.

Technische analyse BEL20 22 januari 2016

S&P500 vormde een ‘hammer’

Op 1.865 punten is er een horizontale lange termijn steun voor de S&P500 en deze leek woensdag te bezwijken. Met een sterke rally richting het einde van de handel werd het flinke verlies van eerder op de dag in zijn geheel goed gemaakt. Dezelfde dag vormde de S&P500 een ‘hammer’, dit geeft vaak een sterk omkeersignaal aan. Er waren verkopers die duidelijk de overhand hadden maar uiteindelijk werd de dag positief beëindigd met zelfs een slot op bijna day-high (zie onderstaande grafiek). Let ook op de ‘hammer’ die gemarkeerd is met een ellips.

Technische analyse SP500 22 januari 2016

Angstindex koelt af en olieprijs schiet omhoog

De angstindex VIX (CBOE Volatility Index) koelde in enkele dagen af van woensdag ruim 31 punten tot 22,34 punten op vrijdag. Deze index is een graadmeter voor de volatiliteit. De rust lijkt wat terug te keren op de beurzen en dit zou moeten blijken in een minder volatiele beursweek volgende week.

De olieprijs bereikte afgelopen week het laagste niveau in bijna 13 jaar maar daarop volgde een herstel van ruim +15% in ongeveer 2 dagen (zie onderstaande grafiek voor Crude Oil). De olieprijs zal waarschijnlijk voorlopig een dominante rol blijven houden op de beurzen en de vraag is of er nu een bodem is gezet. De opleving van donderdag en vrijdag lijkt in ieder geval een combinatie van short covering en een technisch herstel.

Crude Oil Januari 2016

Volg technische analyses op het forum (klik hier)