Beurzen schommelen rond meerjarige records

stieren en beren beursDe laatste beursweek werd gekenmerkt door beurzen die langzaam moeite hebben om de recordstanden verder te kunnen verbeteren. Nu de meeste aandelenbeurzen op de hoogste niveaus in jaren of zelfs aller tijden staan richten beleggers zich met name op het moment dat de Amerikaanse centrale bank zal gaan taperen. Het terugschroeven van obligatie-inkopen is nu geen kwestie meer van òf maar wanneer. De week begon met overwegend hogere slotstanden voor de beurzen in Europa, dit kwam door gunstige macrocijfers uit Europa en hogere aandelenkoersen in Azië. Zo was het handelsoverschot in de Eurozone gestegen en nam de export toe wat een positief signaal is voor de economie van de Eurozone. Verder liet de Chinese regering een aantal economische hervormingen weten zoals het verder openstellen van de financiële sector.


Dinsdag volgde een dag met overwegend lagere koersen voor aandelen mede doordat de vertrouwensindicator voor de Duitse economie lager uitviel dan verwacht. Na het bijna afsluiten van het cijferseizoen zijn de blikken weer gericht op het beleid van de verschillende centrale banken, zoals de Federal Reserve en de ECB maar natuurlijk ook macrodata zoals werkloosheid en consumentenvertrouwen. Het aandeel KPN stond in de aandacht na een adviesverhoging van Credit Suisse van neutral naar outperform. Het aandeel steeg met +1,4% en noteert inmiddels al enige tijd boven het terug getrokken bod van America Movil. Bij de grootste verliezers van de dag behoorden de financials, aandelen Commerzbank, BNP Paribas en Royal Bank of Scotland daalden allen -1% of meer.

De woensdag was een relatief rustige beursdag met weinig beweging. De beurzen in Europa werkten in de middag lichte verliezen weg doordat Amerikaanse macrocijfers beleggers een steun in de rug gaven. De markten keken met name uit naar de avond omdat de notulen van de Federal Open Market Committee dan naar buiten zouden komen. Beleggers kijken hierbij met name uit naar het moment dat de Fed het obligatie-inkoopprogramma zal gaan beperken. Later op de dag bleek uit de notulen dat de Fed bij één van de volgende vergaderingen het besluit kan gaan nemen om de steunmaatregelen terug te schroeven. Dit zal waarschijnlijk het geval zijn wanneer macrocijfers een verder aantrekkende economie laten zien.

Weekgrafiek week 46 AEX index en BEL-20
Weekgrafiek AEX index en BEL-20

De uitkomst van de notulen drukte donderdag de beurzen, daarnaast hadden macrocijfers uit Frankrijk ook een negatief effect. In Frankrijk groeide het risico van het weer belanden in recessie nadat zowel inkoopmanagersindexen voor diensten als industriële activiteit daalden. Beide indexen daalden onder het cijfer van 50 wat een krimp aangeeft (een indexcijfer boven de 50 staat voor groei). In Duitsland was de inkoopkamanegersindex voor de industrie echter wel goed met een hoogste niveau in bijna 30 maanden. In de middag kwam nog een signaal dat het taperen in de VS waarschijnlijk niet meer lang op zich zal laten wachten. Het aantal wekelijkse steunaanvragen daalde sterker dan economen hadden verwacht.

Op de slotdag van de week bewogen de AEX index en de BEL-20 nauwelijks, de hoofdindex in Amsterdam steeg met +0,12% en de hoofdindex in Brussel verloor -0,21%. De meeste beurzen in Europa stegen licht aan de hand van een positief cijfer over het vertrouwen van ondernemers in Duitsland. Vanuit Duitsland volgde nog een macrocijfer, de Duitse economie is in het derde kwartaal volgens verwachting gegroeid met +0,3% en op jaarbasis was de groei +0,6%. Over de hele week gezien bleef de AEX index vrij vlak bewegen en wist uiteindelijk een winst over de hele week gezien te behalen van +0,1%. De BEL-20 daarentegen verloor over de hele week -1,3% (zie de weekgrafiek hierboven).

 

Volg hier de diverse aandelen via het forum