In de laatste beursweek werden wereldwijd recordstanden bereikt voor de toonaangevende indices over de laatste 5 jaar. Voor onder andere de AEX index en de BEL-20 betekende dat er weer niveaus werden bereikt die sinds de uitbraak van de crisis in het najaar van 2008 niet meer werden gehaald. In de AEX index vielen Philips en Akzo Nobel op nadat beide bedrijven beleggers wisten te verrassen met goede kwartaalcijfers. Philips steeg met ruim +5% en Akzo Nobel werd beloond met zelfs bijna +7% nadat het chemieconcern winst en hogere volumes over het afgelopen kwartaal rapporteerde. Beleggers waren verder vooral in afwachting op macrocijfers uit Amerika, het aantal verkochte huizen bleek gedaald te zijn en dit was met name te danken aan oplopende rentes. Een dag later zou het Amerikaanse banenrapport volgen.
Een dag later sloten vrijwel alle Europese beurzen de dag hoger af ondanks een tegenvallend banenrapport. Naast de aandelenbeurzen in Europa wist ook de Euro verder te stijgen ten opzichte van de Dollar (zie bijgevoegde grafiek). Dat de beurzen wisten te stijgen ondanks een tegenvallend banenrapport kwam doordat hierdoor de Amerikaanse centrale bank voorlopig de steunmaatregelen niet zal gaan afbouwen. Het aantal nieuwe banen kwam uit op 148.000 waar er 180.000 werden verwacht maar de werkloosheid wist wel te dalen van 7,3% tot 7,2%. Met het cijferseizoen dat volop in gang is stonden onder andere KPN, Novartis en BHP Billiton in de schijnwerpers. KPN werd beloond met een kleine stijging van +0,7% nadat de gepubliceerde resultaten conform de verwachtingen bleken te zijn. Aandelen Novartis stegen met +2,0% nadat tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers wederom een outlook verhoging volgde. Ook mijnbouwer BHP Billiton verhoogde de outlook voor de ijzerertsproductie mede dankzij de snel groeiende Chinese economie. Het aandeel BHP Billiton steeg met +4,1%.
Woensdag stonden aandelen onder druk na een lange reeks van dagelijkse stijgingen. Met name bankaandelen stonden onder druk dankzij het bericht van de ECB (Europese Centrale Bank) dat vanaf volgende maand de balansen van financiële instellingen een strenge beoordeling krijgen. Recent waren financiële instellingen in de Eurozone al onderworpen aan een stresstest maar de volgende beoordeling zal scherper zijn. Banken als Commerzbank, BNP Paribas en Royal Bank of Scotland verloren van -2% tot zelfs -4%. Op het gebied van bedrijfscijfers vielen Peugeot en Heineken op. De autoproducent steeg met +3,3% na bevestiging van de outlook over 2013. Heineken verloor -4,5% na een verlaagde outlook mede door een lagere vraag uit Oost-Europa en opkomende economiën.
Een dag later sloten de beurzen weer hoger na onder meer het nieuws dat de inkoopmanagersindex in China steeg van 50,2 tot 50,9 wat het hoogste niveau was in zeven maanden tijd. Dit nieuws uit China is met name gunstig voor bedrijven welke afhankelijk zijn van de afname van grondstoffen zoals mijnbouwers en staalproducenten. De groei van de inkoopmanagersindices uit de Eurozone nam ook toe maar minder hard dan een maand eerder. Unilever presenteerde kwartaalcijfers en er was een onderliggende omzetstijging echter door een ongunstig wisselkoerseffect daalde de totale omzet met ongeveer -7%.
Op de slotdag van de week sloten de meeste beurzen in Europa licht lager de dag af. In de ochtend kwam het bericht dat het ondernemersvertrouwen in Duitsland licht afnam. Uit Groot-Brittannië kwam wel positief nieuws in de vorm van een economische groei die in de lijn der verwachtingen lag. Vanuit de sector van producenten voor voertuigen kwamen teleurstellende berichten van Volvo en Renault. Volvo liet weten dat de Europese markt voor vrachtwagens in 2014 weinig zal wijzigen maar de winstcijfers die het bedrijf publiceerde bleven achter bij de verwachtingen, het aandeel verloor ruim -6%. Renault daalde met meer dan -3% op het nieuws dat de omzet met ruim -3% is gedaald.
Aangezien de week niet erg volatiel was bleven grote uitslagen voor de beurzen in Amsterdam en Brussel uit, de AEX index steeg over de hele week gezien met +0,9% en de BEL-20 verloor -0,3% (zie bovenstaande grafiek).