Beurzen in afwachting om verder richting te kiezen

stieren en beren beursMaandag begonnen de beurzen de week overwegend lager. De hoek waar de spreekwoordelijke klappen vielen was de autosector in Europa. Dit kwam doordat J.P. Morgan Cazenove een adviesverlaging gaf van overweight naar neutral. BMW en Daimler verloren slechts bijna -2% maar de aandelen Renault en Peugeot verloren zelfs -3,7% en -5,8%. Beleggers keken met name uit naar de besluiten die de Federal Reserve woensdag zou gaan bekendmaken, dan met name het wel of niet en vooral wanneer afbouwen van steun aan de economie. In de AEX index stonden TNT Express en Gemalto in de schijnwerpers. Aandelen TNT Express stegen met +4,3% ondanks het melden dat de markt voor expressdiensten het hele jaar nog moeizaam blijft. Gemalto daalde met -1,5% nadat Credit Suisse een adviesverlaging gaf van outperform naar neutral.


Dinsdag wisten de beurzen met winsten te sluiten na overwegend goede kwartaalcijfers van diverse bedrijven. Beleggers keken nog steeds uit naar het tweedaagse overleg van de Federal Reserve waar op de woensdag een besluit van naar buiten komt over de belangrijkste rentetarieven. De algemene verwachting is dat de rentetarieven niet worden gewijzigd maar de uitleg kan meer aangeven wanneer de Fed steun zal gaan afbouwen. Dankzij positieve kwartaalcijfers van BP wisten andere aandelen uit de oliesector mee te liften. BP steeg met +5,6% na beter dan verwachte cijfers en een aankondiging van een verhoging van het dividend. In de technologiesector was er aandacht voor Nokia, met een recordverkoop van Lumia toestellen en een flinke daling van het nettoverlies waren beleggers enthousiast wat terug te zien was in een stijging van het aandeel met +9,3%. Een bedrijf dat in negatieve zin opviel was het Zwitserse UBS, het aandeel verloor -7,7% dankzij verdacht te zijn van betrokkenheid van manipulatie op de valutamarkten.

Een dag later leken beleggers wat last van hoogtevrees te hebben en aandelen verloren wat van de winsten van de voorgaande periode. Naast het rentebesluit van de Fed en de bijbehorende uitleg kwam ook het cijfer over het banenrapport uit Amerika. Deze viel wat tegen maar dit werd niet direct als negatief ontvangen omdat het de Fed kan aansporen om het huidige steunbeleid niet te gaan afbouwen. Eerder op de dag bleek uit macro economische cijfers uit de Eurozone dat de economische indicatoren bleven verbeteren. In de avond maakte de Amerikaanse centrale bank bekend dat er geen wijziging komt in de rentetarieven en ook het opkoopprogramma van staatsobligaties blijft voorlopig doorgaan.

Weekgrafiek week 44 AEX index en BEL-20.png
Weekgrafiek AEX index en BEL-20

Donderdag was er een verdeeld beeld van enerzijds een aantal goede bedrijfscijfers en anderzijds wat tegenvallende macrocijfers. In Frankrijk blonk Alcatel Lucent uit met een koerswinst van bijna +20% nadat het bedrijf een lager verlies presenteerde en ook nog een hogere omzet. Een ander bedrijf uit Frankrijk stond ook in de schijnwerpers, de bank BNP Paribas won +3,4% na een toegenomen winststijging. Onder de tegenvallende macrocijfers was het werkloosheidscijfer uit Europa, er werd een afname verwacht tot 12,0% maar het bleef op een recordhoogte van 12,2%. In de AEX index liet zwaargewicht Shell een verlies van -3,5% zien. Dit kwam nadat het bedrijf een nettowinst rapporteerde die -5,2% was gedaald.

Op de slotdag van de week daalden vrijwel alle Europese beurzen met als één van de uitzonderingen de Britse FTSE-100 die nipt groen bleef. De algemene verwachting is dat er nu een consolidatiefase zal volgen waarna beleggers weer richting gaan kiezen. De inkoopmanagersindex uit de VS werd bekendgemaakt, deze steeg tot 56,4 en economen hadden een cijfer van 55 verwacht. Over de hele week gezien bewogen de BEL-20 en de AEX index nauwelijks, de winsten bleven beperkt tot +0,1% en +0,5% (zie bovenstaande grafiek).

 

Volg hier de diverse aandelen via het forum