Beurswaarde van 760 miljard dollar verdampt in één week

Afgelopen week verloren de beurzen wereldwijd 760 miljard dollar aan beurswaarde. Dit is natuurlijk een enorm bedrag en komt in de buurt van de beurswaarde van Apple: 873,6 miljard dollar. Echter in perspectief tot de beurswaarde van alle bedrijven ter wereld dan is het iets meer dan 0,8%. Volgens de Bloomberg World Exchange Market Capital is dit nu 92,33 triljoen dollar. Wat begrijpelijker uitgebeeld in cijfers en vooral veel nulletjes:

Wereldwijd verlies aan beurswaarde van alle bedrijven samen in één week: $760.000.000.000

Totale beurswaarde van alle bedrijven samen (17-11-2017): $92.330.000.000.000


Beurswaarde van 760 miljard dollar verdampt in één week

Beurswaarde versus bbp

Bovenstaande tweet is van fervent economisch twitteraar Holger Zschaepitz. Tevens auteur van ‘Schulden ohne Sühne?’ en hoofdredacteur bij de financiële afdeling van Welt. Hierin wordt ook een indicator aangehaald welke Warren Buffett in het leven heeft geroepen. De verhouding tussen de waarde van beursgenoteerde bedrijven uitgezet tegen het wereldwijde bbp. Het bruto binnenlands product (bbp) staat voor de waarde van alle geproduceerde goederen en diensten. Dit is momenteel met ruim 130% ruim boven de volgens Buffett acceptabele grens van 100%. Hoe hoger deze verhouding is des te meer men kan spreken over een overwaardering van de beurzen. In onderstaande grafiek is deze verhouding over de laatste 65 jaar te zien. Slechts eenmaal was de verhouding in deze periode hoger dan nu, dit was tijdens de internetbubbel.

Beurswaarde versus BBP GDP Warren Buffett
Verhouding beurswaarde versus BBP (begin november 2017, bron: advisorperspectives.com)

Overeenkomst met andere indicator

Wie bekend is met andere indicatoren ziet misschien een overeenkomst met een andere inicator. De indicator van Buffett lijkt qua verloop sterk op die van de Shiller PE Ratio. Nobelprijswinnaar Robert Shiller ontwikkelde de waarderingsmethode. Een lang voortschrijdend gemiddelde van winst per aandeel helpt hierbij om toekomstige rendementen te voorspellen. Ook in onderstaande grafiek van de Shiller PE is het absolute hoogtepunt ten tijde van de internetbubbel geweest. Momenteel is de waardering na die van de internetbubbel nooit eerder zo hoog geweest.

Het verlies in beurswaarde van alle aandelen ter wereld was dus eigenlijk een schijntje. Toch kan het een kantelpunt zijn in de huidige bullmarkt welke de op één na langste ooit is. Indicatoren zoals die van Warren Buffett en Robert Shiller zijn er om beleggers te waarschuwen voor overwaardering.

Wanneer denkt u dat er een correctie of crash gaat komen? Lees wat andere beleggers denken en deel ook uw visie op het beursforum.

Shiller PE ratio