Wall Street richting hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse futures duiden donderdag op een hogere opening voor Wall Street. Richting de openingsbel noteerde de S&P 500 0,4 procent boven de slotkoers van woensdag. De openingsindicaties voor de Dow Jones index en de Nasdaq lagen ook hoger.

Het sentiment wordt nog altijd gedomineerd door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse president Donald Trump lijkt de druk op Beijing verder op te willen voeren. Hij tekende woensdagavond laat een decreet waarbij het veel lastiger wordt voor bedrijven als Huawei en ZTE om hun telecomapparatuur in de VS te verkopen. Ook werd Huawei op een zwarte lijst gezet.

Het besluit van Washington komt te midden van de recent toegenomen handelsspanningen tussen Amerika en China en onduidelijkheid over het tijdstip van een nieuwe ronde gesprekken.

“Trumps bemoeienis is hetgeen dat de markten momenteel vrijwel compleet beheerst”, aldus marktanalist Jasper Lawler van London Capital Group.

Woensdag reageerden de Amerikaanse markten nog opgelucht vanwege berichten dat Trump het besluit om importtarieven te zetten op auto’s en auto-onderdelen met zes maanden uitstelt. Dergelijke heffingen zouden vooral Europese en Japanse automakers raken. De Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross zei donderdag in een interview op Fox Business dat Trump de komende dagen beslist over de importtarieven.

Op macro-economisch vlak is er donderdag onder meer aandacht voor de wekelijkse aanvragen voor een werkloosheidsuitkering. Afgelopen week werden 212.000 aanvragen voor een uitkering gedaan. Er werd vooraf gerekend op een daling van 228.000 tot 220.000 stuks.

De woningbouw in de VS is in april gestegen terwijl er ook meer bouwvergunningen werden afgegeven. Afgelopen maand werden op geannualiseerde basis 1,235 miljoen woningen in aanbouw genomen, waar werd gerekend op 1,20 miljoen stuks. De bouwvergunningen stegen met 0,6 procent op maandbasis.

De Philly Fed index liep in mei harder dan verwacht op, tot een niveau van 16,6. Woensdag steeg de Empire State Index ook al harder dan voorzien naar 17,8.

De euro kwam na de beter dan verwachte macro-economische data licht onder druk te staan en daalde tot 1,1193.

Olie werd donderdag 1,5 procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Cisco opende woensdag nabeurs de boeken over het derde kwartaal van zijn lopende boekjaar. Het netwerkbedrijf boekte een hogere winst die bovendien iets beter was dan verwacht. De outlook bleek ook boven verwachting. In de voorbeurshandel donderdag won het aandeel 3,5 procent.

Walmart opende voorbeurs de boeken. De winkelketen behaalde een hoger dan verwachte winst maar de omzet, die wel steeg, kwam onder de analistenconsensus uit. De vergelijkbare winkelverkopen, voor beleggers een belangrijk meetpunt, stegen conform verwachting 3,4 procent. Beleggers waren tevreden want het aandeel steeg donderdag in de elektronische handel met 3 procent.

Donderdag nabeurs geeft Nvidia resultaten vrij.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag hoger. De Dow Jones index steeg 0,5 procent op een slotstand van 25,648.02 punten, de S&P 500 eindigde 0,6 procent in de plus op 2,850.96 punten en techbeurs Nasdaq won zelfs 1,1 procent en sloot op 7,822.15 punten.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.