Wall Street koerst af op licht hogere opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen steven maandag af op een licht hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim anderhalf uur voor de openingsbel tot 0,4 procent in het groen.

De Amerikaanse beurzen bleven vrijdag dicht bij huis, maar herstelden tegen het einde van de handelsdag van eerdere verliezen. De Dow Jones is al zeven weken op rij hoger gesloten.

De Amerikaanse beurshandel lijkt vandaag positief van start te gaan, gedreven door enig optimisme rond de komende handelsbesprekingen met China. Een Amerikaanse delegatie onder leiding van minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer is deze week in Beijing voor een nieuwe ronde van onderhandelingen over het handelsconflict. Tijdens de gesprekken afgelopen week in Washington werd nog geen akkoord bereikt. De tijdelijke wapenstilstand tussen beide landen loopt op 1 maart af.

“De markten verwachten een overeenkomst. Maar er zal pas een doorbraak komen, na een ontmoeting van beide leiders”, denkt marktstrateeg Mark Chandler van Bannockburn Global Forex.

Een negatieve factor is dat de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid vanaf vrijdag mogelijk weer van kracht wordt. De besprekingen tussen de onderhandelaars werden zondag afgebroken. Ze verschilden van mening over een limiet aan het aantal migranten dat de Amerikaanse overheid bij de grens met Mexico kan vasthouden.

Op macro-economisch vlak staan maandag in de Verenigde Staten geen richtinggevende macrocijfers geagendeerd.

De euro/dollar noteerde op 1,1311. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1313 dollar en vrijdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1323 dollar op de borden.

Olie noteerde maandag in het rood, op het nieuws dat het aantal booreilanden in de VS de afgelopen week gestegen. Bovendien had de olieprijs last van een sterkere dollar.

Bedrijfsnieuws

Restaurant Brands, het moederbedrijf van Burger King, stond in de elektronische handel voorbeurs 0,9 procent hoger. Het publiceerde maandag kwartaalcijfers die vrijwel conform verwachting van analisten waren.

Vanavond nabeurs publiceert zoekmachine Baidu de cijfers over het afgelopen kwartaal. Later deze week komen ook Groupon, Coca-Cola, PepsiCo, Cisco en Walmart met kwartaalcijfers.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index steeg vrijdag 0,1 procent tot 2.707,88 punten, de Dow Jones index verloor 0,3 procent op 25.106,26 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 7.298,20 punten.