Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Wall Street gaat hogere opening tegemoet

(ABM FN) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een hogere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,2 procent in het groen.

‘De aandelenmarkten in Europa zijn vandaag gemixt, aangezien een deel van het wereldwijde bullish sentiment nog steeds de ronde doet”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

De markten worden gesteund door de ‘dovish’ uitspraken en notulen van de Amerikaanse en Europese centrale banken.

Donderdag bracht de Amerikaanse president Donald Trump de handelsconflict tussen de VS en China terug op de voorgrond. China laat ons in de steek”, schreef hij op Twitter. Beijing koopt niet de beloofde Amerikaanse landbouwproducten, aldus de president. “Hopelijk beginnen ze hier binnenkort mee”, voegde hij toe.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 0,4 procent tot 60,41 dollar, terwijl een september-future Brent 0,6 procent duurder werd op 66,92 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1259. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1274 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1260 op de borden.

Vanochtend kwamen uit Azië twee macrocijfers naar buiten. De industrie in Japan heeft in mei op maandbasis 2,0 procent meer geproduceerd, maar op jaarbasis 2,1 procent minder. Het maandcijfer was wel een neerwaartse bijstelling van het voorlopige cijfer dat nog wees op een groei van 2,3 procent.

De export van China steeg uitgedrukt in de eigen valuta in de eerste helft van het jaar met 6,1 procent op jaarbasis, terwijl de import met 0,4 procent op jaarbasis daalde, eveneens uitgedrukt in lokale valuta. In dollars nam zowel de export als de import af.

Uit de eurozone verscheen in de tweede helft van de ochtend over mei een betere dan verwachte industriële productie. De productie, aangepast voor seizoensinvloeden, nam met 0,9 procent toe ten opzichte van april. Er werd een stijging van 0,2 procent verwacht.

Vanmiddag staat voor de Verenigde Staten alleen de producentenprijsindex over juni op de rol. Hier wordt een vlakke ontwikkeling op maandbasis tegen een stijging van de index in mei met 0,1 procent. Zonder invloed van prijzen voor vers voedsel en energie wordt op maandbasis een stijging met 0,2 procent voorzien, gelijk aan de toename in mei.

Bedrijfsnieuws

Daimler heeft de winstverwachting voor dit jaar neerwaarts bijgesteld. De autofabrikant voorziet dat de EBIT in 2019 “significant” lager zal uitpakken dan een jaar eerder. Enkele weken terug bracht de fabrikant ook al een winstwaarschuwing naar buiten. Toen voorzag het nog dat het resultaat overeen zou komen met een jaar eerder. Daarvoor mikte het autobedrijf nog op een lichte groei van de EBIT. De koers van het aandeel Daimler noteerde vrijdag 0,4 procent lager.

AB InBev stelt de bekendmaking van de intekenprijs voor de beursgang van zijn Aziatische dochter Budweiser Brewing Company uit. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen. In Brussel noteerde de koers van het aandeel AB InBev 1,9 procent lager.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,2 procent hoger op 2.999,91 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het groen op 27.088,08 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 8.196,04 punten.