Wall Street beweegt richting hoger opening

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen stevenen dinsdag af op een hogere opening. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden ruim een half uur voor de openingsbel tot 0,7 procent in het groen.

De markt ziet zich dinsdag gesteund door het nieuws dat Amerikaanse beleidsmakers een principe-akkoord hebben bereikt over de financiering van de grensbeveiliging met Mexico. Daarmee wordt een gedeeltelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat komend weekeinde ter nauwer nood voorkopen. Beleidsmakers meldden dat momenteel aan de details van het akkoord wordt gewerkt. Trump kreeg uit eigen gelederen echter de nodige kritiek te verduren. Een “garbage-concessie”, luidde de kritiek. “Er wordt in ieder geval gepraat en we zullen zien wat er gebeurt”, zei Trump. “Laat ik duidelijk zijn, we bouwen de muur hoe dan ook”, voegde hij toe.

Daarnaast hervatten de Verenigde Staten en China donderdag de handelsbesprekingen in Beijing. Deze zullen twee dagen duren. De Amerikaanse minister van financiën, Steven Mnuchin, en de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger, Robert Lighthizer, zullen aanschuiven bij de besprekingen.

Maandag eindigde Wall Street vrijwel vlak. “Dat de winst van Amerikaanse indices de laatste dagen wat achterblijft bij de resultaten van andere indices, komt onder andere door het aantrekken van de dollar. De dollar is de laatste tijd weer bezig aan een kleine rally. De dollar wint namelijk gestaag terrein tegenover alle andere grote valuta’s zoals de euro, yen en renminbi”, aldus analisten van online broker Lynx.

De euro/dollar noteerde op 1,1296. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1283 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1275 op de borden.

Dinsdag staan op macro-economisch vlak vacaturecijfers over december geagendeerd. Inmiddels bleek het vertrouwen onder Amerikaanse ondernemers in het midden- en kleinbedrijf in januari verder is gedaald. De vertrouwensindex daalde van 104,4 in december naar 101,2 in januari. In december was er al een daling van 0,4 punt. Economen hadden voor afgelopen maand gerekend op een afname tot 102.

Later op de dag geeft voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve een toespraak.

Olie noteerde dinsdag tot 2,4 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Groupon kan dinsdag rekenen op de aandacht van beleggers. De Amerikaanse kortingsite komt nabeurs met kwartaalcijfers. Het aandeel noteerde in de elektronische handel voorbeurs 1,3 procent hoger.

Amazon.com steeg voorbeurs 0,8 procent, na het nieuws dat de online retailgigant Eero heeft overgenomen, een aanbieder van een wifi-systemen waar geen traditionele router voor nodig is.

Tesla steeg voorbeurs ruim 1,0 procent, nadat Canaccord de fabrikant van elektrische auto’s op zijn kooplijst zette en zei dat het bedrijf ondergewaardeerd is.

Sabre verloor 6,2 procent. De technologieleverancier aan de reisindustrie rapporteerde over het vierde kwartaal een beter dan verwacht winst, terwijl de omzet en outlook tegenvielen.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot maandag 0,1 procent hoger op 2.709,80 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het rood op 25.053,11 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 7.307,90 punten.