Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Uitgelicht: geruchten duwen koers Ontex hoger

(ABM FN) Het aandeel Ontex kwam deze week in het nieuws door geruchten dat een overname door Procter & Gamble in de maak is. Dit schreef de Spaanse krant Intereconomia op basis van anonieme bronnen.

Het nieuws werd door Ontex zelf ontkend. De luierfabrikant geeft geen commentaar op marktgeruchten, maar voegde daaraan toe dat het niet benaderd is over een mogelijk overnamebod door een derde partij.

Dankzij het gerucht schoot het aandeel evenwel omhoog en eindigde de week vrijdag met een koerswinst van 8,0 procent op 14,15 euro.

Analisten reageerden gemengd op het nieuws.

Volgens analist Fernand de Boer van Degroof Petercam zou een overnamebod van P&G een mogelijkheid zijn, maar wel een onlogische. Volgens de analist heeft P&G geen interesse in de private labels van Ontex, omdat zij zich richten op hun eigen sterk merk “Pampers”. Voor enkele segmenten en/of markten, zoals Mexico en incontinentie producten, zou een overname nog wel logisch kunnen zijn, denkt De Boer. Toch kan de analist zich nauwelijks voorstellen dat P&G interesse heeft in Ontex. Zou P&G zich op de Mexicaanse markt willen ontwikkelen dan zou het hiervoor eerder zijn eigen merken inzetten.

Analist Alan Vandenberghe van KBC Securities vond het gerucht van een mogelijke overname door P&G ook niet erg geloofwaardig. P&G is immers een merkproducent, terwijl Ontex nog steeds vooral een fabrikant van private label is, argumenteerde de analist.

Daar gaat analist Reginald Watson van ING echter niet in mee. Er zijn volgens ING redenen om aan te nemen dat het verhaal van Intereconomia geloofwaardig is en dat Ontex een logisch doelwit voor P&G zou kunnen zijn. Volgens ING ziet P&G de volumes en het marktaandeel in Europa krimpen door witte merken van onder andere Ontex. Door Ontex over te nemen zou P&G zich van een brede strategie kunnen bedienen om actief te zijn op de luiermarkt in Europa. Wel meent Watson dat op het vlak van mededinging zich een probleem zou kunnen voordoen, als de gecombineerde bedrijven een marktaandeel tussen 65 en 70 procent hebben.

Buiten Europa bezit Ontex verschillende toonaangevende lokale merken in opkomende markten. Deze merken staan in die markten onder P&G’s Pampers, maar worden ook verkocht tegen een lagere prijs. Verder benadrukt ING de snelle groei van Ontex in Noord-Amerika, de thuismarkt van P&G. Het is voor ING niet ondenkbaar dat P&G de dreiging ziet van een heropleving van witte merken in de VS en naar Europa kijkt om te zien hoe het eindspel er daar uit zou kunnen zien.

Voor De Boer is er ook de vraag of Ontex zo’n overnamebod zou aanvaarden. Hij herinnert dat vorig jaar Ontex het overnamebod van PAI Partners heeft afgewezen omdat het niet hoog genoeg was hoewel onbekend is hoeveel PAI uiteindelijk heeft willen bieden. Hij denkt wel dat als een bod hoog genoeg zou zijn dat de raad van bestuur aandeelhouders zal aanraden om het te aanvaarden. De vraag blijft hoeveel dat zou moeten zijn voor de raad van bestuur.

Daarmee wijst hij op het feit dat Ontex door een lastige periode gaat met druk op de omzet en het resultaat. De analist voorziet dat het tweede kwartaal 2019 net zo moeilijk als het eerste kwartaal zal zijn. De Boer mikt op een omzetdaling van 1,3 procent, terwijl de EBITDA op 55,7 miljoen euro zou uitkomen.