Toch winst voor Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, herstellend van eerdere verliezen na een bericht over mogelijk uitstel van Amerikaanse importheffingen voor Europese auto’s en gemengd economisch nieuws uit de VS.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,5 procent hoger op 378,06 punten. De Duitse DAX steeg 0,9 procent. De Franse CAC 40 won 0,64 procent en de Britse FTSE 100 kon 0,8 procent bijschrijven.

De beurs kreeg een impuls van een bericht van persbureau Bloomberg, dat de Amerikaanse regering het besluit om wel of niet importheffingen in te voeren op auto’s mogelijk met zes maanden uitstelt. Dit biedt respijt voor Europese en Japanse autofabrikanten, die veel auto’s naar Amerika verschepen. 

Het bericht nam zorgen weg dat president Donald Trump niet alleen de handelsoorlog met China zou laten escaleren, maar ook zand in de raderen zou gooien van de handel met Europa en Japan.

Economisch nieuws uit de VS was gemengd. Een duidelijke meevaller was de Empire State index, die een indicatie geeft van de industrie in de regio New York. De index steeg van 10,1 in april naar 17,8 in mei, terwijl economen rekenden op een daling tot 8,0 punten.

De omzet van Amerikaanse winkels viel juist wat tegen. Wel was de daling kleiner dan in maart. Verder bleek de industriële productie in de VS in april te zijn gedaald, waar een pas op de plaats was voorspeld.

De Duitse economie groeide in het eerste kwartaal met 0,4 procent, bleek eerder woensdag. Geen reden voor paniek dus, concludeerde econoom Carsten Brzeski van ING woensdag.

‘s Ochtends werd de beurs gedrukt door een afkoeling van de Chinese industrie, waar de groei van 5,4 procent in april achterbleef bij de verwachte 6,6 procent. In maart was dat nog 8,5 procent. De Chinese detailhandelsomzet vertraagde ook, tot 7,2 procent groei, van 8,7 procent in maart.

De olieprijs steeg, na een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Een juni-future West Texas Intermediate noteerde 1,8 procent hoger op 62,12 dollar, terwijl voor een juli-future Brent bijna 72 dollar moest worden neergeteld, een stijging van 1 procent.

De euro/dollar noteerde woensdag op 1,1204 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1205 dollar en dinsdag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1210 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Autofabrikanten deden het goed in Frankfurt en Parijs, na berichten dat de regering Trump de aangekondigde importheffingen op auto’s vermoedelijk zes maanden uitstelt. De heffingen zouden slecht vallen in de Europese Unie en Japan, die veel auto’s naar Amerika verschepen.
Daimler en BMW werden 3 procent meer waard en Peugeot en FiatChrysler anderhalf procent.

Banken stonden in de belangstelling na kwartaalcijfers.

Credit Agricole boekte in het eerste kwartaal van 2019 een licht lagere nettowinst, terwijl de inkomsten vlak bleken. Het aanndeel verloor 2,6 procent. ABN AMRO zag de winst zoals verwacht onder druk staan en noteerde in de ochtendhandel lager maar bij nadere beschouwing werden beleggers toch positiever. Het aandeel werd 1,1 procent meer waard.

Ageas verloor 1,1 procent in Brussel na kwartaalcijfers die onder de verwachting uitkwamen. KBC Securities noemde de cijfers in het algemeen wel sterk, vooral in Azië.

RWE sloot 2,6 rocent hoger. De aangepaste winst steeg en het energiebedrijf bevestigde zijn prognoses voor het boekjaar. Sectorgenoot E.ON verloor juist 5,3 procent in Frankfurt.

TUI zag in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar de verliezen oplopen, omdat Pasen laat in het jaar viel en er te veel aanbod van reizen was in Spanje. Over het hele jaar verwacht TUI een daling van de aangepaste EBITA met 17 procent, mogelijk zelfs 26 procent als de problemen met de Boeing 737 MAX vliegtuigen langer aanhouden.

Kingfisher eindigde 3,6 procent lager. Het bedrijf maakte over het eerste kwartaal een omzetgroei van 0,4 procent bekend. De Franse activiteiten bleven voor druk zorgen.

Tussenstanden Wall Street

De Dow Jones index stond rond het slot van de Europese beurzen 0,5 procent hoger op 25.663 punten. De S&P500 steeg 0,6 procent tot 2.852punten en de Nasdaq index werd 0,9 procent opgestuwd.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.