Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Ryanair verwacht groeivertraging door problemen met Boeing 737 Max

(ABM FN) Ryanair verwacht zeker nog tot de zomer van 2020 groeivertragingen doordat de problemen met de levering van de Boeing 737 Max blijven aanhouden. Dat meldde de prijsvechter dinsdagochtend.

“Ryanair blijft geloven in de Boeing 737 MAX en verwacht dat de 737 MAX voor eind 2019 weer de lucht in mag, al blijft de exacte datum onzeker”, zei Michael O’Leary, CEO van Ryanair, in een toelichting.

“Boeing hoopt in september een certificatiepakket aan de regelgevende instanties te kunnen voorleggen waarna men kort daarna de vliegtuigen weer in gebruik kan nemen. Wij denken dat het verstandig is om te voorzien dat die datum enkele maanden, mogelijk pas in december, zal worden gehaald”, voegde de CEO in reactie op de problemen bij Boeing toe.

Aangezien Ryanair de Boeing MAX200, een variant van de MAX heeft besteld, moeten deze afzonderlijk worden gecertificeerd door de FAA en EASA. Ryanair verwacht dat de MAX200 binnen 2 maanden na de terugkeer van de 737 MAX operationeel zal zijn.

Ryanair hoopt tussen januari en februari 2020 zijn eerste MAX200-vliegtuigen te ontvangen. Aangezien Ryanair slechts 6 tot 8 nieuwe vliegtuigen per maand in ontvangst kan nemen, plant de prijsvechter nu het zomerschema voor 2020 op basis van de levering van 30 B737 MAX-vliegtuigen tot eind mei 2020. Dit is minder dan de 58 MAX-vliegtuigen die Boeing oorspronkelijk zou leveren voor de zomer van 2020, aldus het bedrijf.

Dit zal ervoor zorgen dat de groei van Ryanair in de zomer van 2020 daalt van 7 procent naar 3 procent en betekent dat de groei voor het hele jaar tot maart 2021 zal worden teruggebracht van 162 miljoen passagiers tot ongeveer 157 miljoen, aldus het bedrijf.

Door de problemen verwacht Ryanair ook dat het enkele basissen tijdelijk zal moeten sluiten en dat er in het dienstaanbod gesnoeid zal moeten worden. Vanaf de zomer van 2021 hoopt Ryanair dat alle ellende achter de rug is.

Het aandeel Ryanair sloot maandag in Dublin op 10,16 euro per aandeel.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)