Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Orange Belgium en Proximus willen netwerken samenvoegen

(ABM FN) Orange Belgium en Proximus hebben een voorakkoord ondertekend over het delen van mobiele toegangsnetwerken, die tegen het einde van het jaar definitief moet worden. Dit bleek donderdag nabeurs uit persberichten van beiden telecomoperatoren.

Het plan houdt in dat Proximus en Orange Belgium hun bestaande radiotoegangsnetwerken, zoals zendmasten, antennes en basisstations, samenvoegen tot een gezamenlijk netwerk.

Het gedeelde mobiele toegangsnetwerk zou worden gebouwd en geëxploiteerd door een nieuwe joint venture waar beide ondernemingen een belang van 50 procent in hebben, zoals ook in andere EU-markten gebeurt, aldus Orange Belgium.

Volgens Orange zijn de belangrijkste voordelen voor de eindgebruikers en de samenleving de verbetering van de algemene mobiele ervaring dankzij een breder bereik buitenshuis, een groter bereik binnenshuis en een snellere uitrol van 5G.

Om het delen van de mobiele netwerken mogelijk te maken, voorziet Proximus een opstartinvestering van ongeveer 140 miljoen over de driejaarsperiode 2021-2023. Orange Belgium raamt de kosten voor zijn deel van de joint venture op 130 miljoen euro voor drie jaar.

Dankzij initiële voordelen die deze kosten deels compenseren blijft de kostenstijging over deze periode per saldo beperkt tot ongeveer 75 miljoen euro, aldus Proximus.

Orange Belgium benadrukt dat beide bedrijven hun producten en diensten onafhankelijk zullen blijven commercialiseren en blijven concurreren op retail-, ondernemings- en groothandelsniveau.

“De ondertekening van de term sheet is een belangrijke stap in het bereiken van een definitieve overeenkomst voor het delen van het mobiele toegangsnetwerk tussen Proximus en Orange Belgium. Het zal ons in staat stellen een snellere en bredere 5G-implementatie te starten en tegelijkertijd de capaciteit en dekking van het mobiele netwerk te verbeteren ten voordele van onze klanten”, aldus CEO Dominique Leroy van Proximus.

“Het delen van mobiele toegangsnetwerken is een trend in Europa die de consumenten ten goede komt, omdat het efficiëntere investeringen mogelijk maakt om het hoofd te bieden aan het toenemende dataverbruik”, meent CEO Michaël Trabbia van Orange Belgium.

Het aandeel Proximus sloot donderdag 0,1 procent lager op 25,16 euro terwijl het aandeel Orange Belgium 0,2 procent won tot 18,76 euro.