Optimisme zet Brusselse beurs bij opening hoger

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat dinsdag naar verwachting hoger van start.

“Het gaat om twee dingen vanochtend”, zei sales traders Gert Berendse van ING tegen ABM Financial News. “De deal die er zou zijn over de Mexicaanse grens en een ontmoeting tussen Xi Jinping en Donald Trump binnenkort”, aldus de marktkenner. Dit laatste voedt de hoop dat er spoedig een handelsakkoord ligt, voegde Berendse toe.

Optimisme over een nieuwe onderhandelingsronde tussen de Verenigde Staten en China over een handelsakkoord werd maandag nog in toom gehouden door de dreiging van een hernieuwde gedeeltelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat.

Inmiddels lijkt over deze financiering dus een principe-akkoord bereikt en zou een nieuwe sluiting van het overheidsapparaat zijn afgewend. De details van het akkoord moeten echter nog worden uitonderhandeld.

Einde van de week ontmoeten onderhandelaars uit Amerika en China elkaar in Beijing in een nieuwe poging tot een akkoord te komen. Aan dit overleg werd maandagavond volgens Berendse nog een hoge Chinese functionaris toegevoegd.

Volgens een Chinese overheidsfunctionaris zijn de Chinese export en import in januari weer gestegen, na dalingen in december. Economen gepolst door The Wall Street Journal verwachten evenwel dat de Chinese export afgelopen maand met 4,1 procent terugliep en de import zelfs met 11,0 procent.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1284.

Vanochtend is de beursagenda leeg, maar vanmiddag is er een maandrapport van oliekartel OPEC, het Amerikaanse ondernemersvertrouwen, de vacatures in de VS en een toespraak van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve.

Bedrijfsnieuws

Mithra Pharmaceuticals heeft een exclusieve licentie- en leveringsovereenkomst gesloten met ITROM Pharmaceutical Group voor de commercialisering van Myring in het Midden-Oosten.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index eindigde maandag 0,1 procent hoger op 2.709,80 punten en de Dow Jones-index daalde 0,2 procent tot 25.053,11 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot 0,1 procent hoger.