Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Nieuwe records op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is vrijdag gesloten met nieuwe records voor alle indexen. De Dow Jones index steeg 0,9 procent tot 27.332,03 punten, de S&P 500 sloot 0,5 procent in de plus op 3.013,77 punten en de Nasdaq won 0,6 procent tot 8.244,14 punten.

Hoewel de bredere zorgen over de Amerikaanse en mondiale economie niet zijn verdwenen, staan de grote indexen in New York voor de maand juli tot nu toe al zo’n 2 procent in de plus. Daarmee krijgt de rally uit juni vooralsnog een vervolg. Beleggers hebben hun hoop gevestigd op een renteverlaging door de Federal Reserve, later deze maand.

Volgens marktstrateeg Scott Wren van Wells Fargo is het optimisme makkelijk te verklaren. “De Fed werkt de markt niet tegen.” En het handelsrelatie tussen de VS en China lijkt weer iets verbeterd, hoewel de Amerikaanse president Donald Trump eerder deze week wel aangaf dat hij teleurgesteld is in Beijing, dat tot nog toe niet de beloofde Amerikaanse landbouwproducten koopt die zijn afgesproken. China dreigt op zijn beurt Amerikaanse defensiebedrijven met sancties wanneer ze militair materieel leveren aan Taiwan.

Beleggers kijken ook vooruit naar het cijferseizoen, dat vanaf maandag losbarst met de resultaten van Citigroup, gevolgd door de andere grote Amerikaanse banken later in de week.

Marktanalist David Madden van CMC Markets verwacht dat de vermogensbeheertakken van de banken mogelijk hebben geprofiteerd van de positieve stemming op de aandelenmarkten in de afgelopen maanden terwijl de retail-activiteiten vermoedelijk minder omzet genereerde vanwege de lage rentes.

In het algemeen wordt voor de bedrijven binnen de S&P 500 gerekend op nulgroei als het gaat om de winst-ontwikkeling, volgens onderzoeksbureau Refinitiv. Analisten van Credit Suisse zijn optimistischer en verwachten een gemiddelde winstgroei van 2,6 procent als de geschiedenis zich herhaalt en de winstverwachtingen worden verslagen.

Op macro-economisch vlak was het vrijdag in de VS vrij rustig. De producentenprijzen stegen in juni met 0,1 procent, net als in mei.

De euro/dollar noteerde vrijdagavond licht hoger op 1,1270. Olie handhaafde zich boven de 60 dollar. De geopolitieke spanningen in de Straat van Hormuz en een tropische storm in de Golf van Mexico hielden de olieprijs in het zadel, net als de flink gedaalde Amerikaanse olievoorraden.

Ondertussen schreef het Internationaal Energieagentschap vrijdag in zijn maandrapport dat de vraag naar OPEC-olie volgend jaar vermoedelijk daalt naar het laagste niveau in ruim 16 jaar, terwijl de output uit de VS toeneemt. De productie-afspraken die de OPEC maakte met een aantal landen buiten het kartel zouden niet voldoende zijn om het overaanbod te doen slinken. In de eerste helft van 2019 lag het aanbod wereldwijd ongeveer 900.000 vaten per dag hoger dan de vraag.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen heeft een overeenstemming bereikt om circa 2,6 miljard dollar te investeren in Argo AI, een partner van Ford Motor die zich richt op autonoom rijden. De deal waardeert de startup Argo AI op 7 miljard dollar. Ford sloot vrijdag 2,9 procent in de plus.

Het aandeel Johnson & Johnson stond vrijdag fors onder druk nadat persbureau Bloomberg berichtte dat het Amerikaanse ministerie van justitie een onderzoek start naar een kwestie waarbij het levensmiddelenconcern zou hebben gelogen over mogelijke kankerrisico’s bij het gebruik van babypoeder van het bedrijf. J&J zou al jaren op de hoogte zijn van het feit dat er soms asbestdeeltjes in het talkpoeder van het bedrijf komen. Inmiddels lopen daarom ook al duizenden rechtszaken over de veiligheid van het product. J&J verloor 4,2 procent aan beurswaarde.

Techbedrijf Illumina daalde 16,1 procent na het vrijgegeven van tegenvallende resultaten.

Een federale rechtbank in de VS heeft bepaald dat het Pentagon Amazon niet heeft bevoordeeld in een overheidscontract ter waarde van 10 miljard dollar. Oracle had de rechtszaak aangespannen. Het aandeel Oracle verloor 0,5 procent. Amazon of Microsoft zal het contract binnenslepen, is de verwachting.

Het aandeel Facebook steeg 2 procent nadat The Wall Street Journal meldde dat de FTC een boete van 5 miljard dollar oplegt aan het social media bedrijf voor privacy schending gerelateerd aan Cambridge Analytica.