Mooie winsten op Wall Street

(ABM FN-Dow Jones) Wall Street is dinsdag flink in het groen gesloten dankzij een principe-akkoord die een nieuwe shutdown moet voorkomen en hoop dat er ook een handelsakkoord komt tussen de VS en China.

De Dow Jones index steeg 1,5 procent naar 25.425,76 punten, de breder samengestelde S&P 500 index won 1,3 procent op 2.744,73 punten en techbeurs Nasdaq eindigde 1,5 procent hoger op 7.414,62 punten.

“De opluchting van het ontlopen van een nieuwe shutdown en speculatie dat er iets staat te gebeuren met China, helpt de markten omhoog”, zei Larry Benedict van Opportunistic Trader. Toch is Benedict verrast, aangezien de Amerikaanse president Donald Trump nog deal heeft ondertekend.

Marktanalist David Madden van CMC Markets wees in het bijzonder op het optimisme over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Einde van deze week hebben Washington en Beijing weer een ontmoeting om verder te onderhandelen over een akkoord.

Volgens Madden ziet de markt het als positief dat twee invloedrijke Amerikaanse onderhandelaars, minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer inmiddels in China zijn gearriveerd.

“Bij het uitblijven van een handelsovereenkomst tussen de VS en China of een hernieuwde shutdown van de Amerikaanse overheid kan de stemming dan ook zeker weer omslaan”, waarschuwde analist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

Trump wilde dinsdag niet aangeven wanneer hij de Chinese president Xi Jinping zal ontmoeten. Wel zei hij dat China “heel erg graag een deal maakt”.

Mogelijk is Trump ook bereid om de deadline voor het staakt-het-vuren met China tot na 2 maart te verlengen, zo meldde zakenzender CNBC dinsdagavond.

Wel voegde hij daar volgens CNBC aan toe “dit niet te prefereren”.

Over het principe-akkoord met de Democraten meldde Trump dat hij niet heel enthousiast was. Maar hij zei ook niet te verwachten dat het opnieuw tot een shutdown komt.

Macro-economisch was het een rustige dag. Opnieuw bleek het vertrouwen onder kleine ondernemers gedaald tot het laagste niveau sinds de week voor de presidentsverkiezingen in 2016, maar daarentegen steeg het aantal openstaande vacatures fors tot 7,3 miljoen stuks.

Verder steeg ook de olieprijs. Oliekartel OPEC zag de productie in januari dalen, vooral doordat Saoedi-Arabië minder oppompte. Het belangrijkste kartellid zei volgens de Financial Times de productie te verlagen tot ongeveer 9,8 miljoen vaten per dag in maart. Dat is meer dan beloofd.

Een maart-future voor een vat ruwe olie steeg 1,3 procent, ofwel 0,69 dollar, tot 53,10 dollar op de New York Mercantile Exchange.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1331.

Stijgers en dalers

De gehele Dow30 noteerde in het groen, met uitzondering van McDonalds en Walt Disney, die elk 0,2 procent prijsgaven. Uitblinker was Caterpillar met een koerswinst van bijna drie procent.

Groupon komt woensdagmiddag met kwartaalcijfers. Beleggers lijken hier vertrouwen in te hebben. De koers van het aandeel steeg 2,3 procent.

Amazon.com werd krap 3 procent duurder, na het nieuws dat de online retailgigant Eero heeft overgenomen, een aanbieder van een wifi-systemen waar geen traditionele router voor nodig is.

Tesla profiteerde niet van een koopaanbeveling van Canaccord en daalde 0,3 procent. Volgens de analist is het aandeel ondergewaardeerd.

Sabre won 1,5 procent. De leverancier van technologie oplossing voor de reissector rapporteerde over het vierde kwartaal een beter dan verwacht winst, terwijl de omzet en outlook tegenvielen.