Lotus hoger op groene Brusselse beurs

(ABM FN) De Brusselse beurs heeft een nette winst op maandag geboekt. De Bel20 steeg met 0,7 procent naar 3.496,38 punten.

Er viel vandaag weinig nieuws te rapen, met uitzondering van een aantal Britse macro-economische cijfers.

Uit de cijfers van het Britse statistiekbureau bleek de economie minder hard gegroeid en de industriële productie gekrompen. Het handelstekort ging juist omhoog doordat er meer werd geïmporteerd.

Volgens Tom Simonts, senior financial economist bij KBC, voeden die cijfers de perceptie dat een harde Brexit nadelig zal zijn. Het zijn “warning signals dat het nog lelijker kan worden” als er geen akkoord voor Brexit wordt gevonden, aldus Simonts. Hij denkt echter niet dat harde macrocijfers veel invloed zullen hebben op het dossier, omdat Brexit vooral politiek gedreven is.

Dit weekend werd al bekend dat de Chinese en Amerikaanse onderhandelaars elkaar deze week in Beijing weer zullen ontmoeten. De Chinese vice-premier Liu He zal de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin op 14 en 15 februari spreken. Tijdens de onderhandelingen afgelopen week in Washington werd nog geen akkoord bereikt. De twee kampen proberen een handelsakkoord te bereiken alvorens begin maart het staakt-het-vuren eindigt en de VS importheffingen op 200 miljard dollar aan Chinese goederen zullen verhogen van 10 naar 25 procent.

“De markten verwachten een overeenkomst. Maar er zal pas een doorbraak komen, na een ontmoeting van beide leiders”, denkt marktstrateeg Mark Chandler van Bannockburn Global Forex.

Simonts verwacht niet dat het akkoord van de ene dag op de andere zal worden bereikt. De markt is toch afwachtend positief.

Deze week openen heel wat Belgische bedrijven hun boeken. Simonts meent dat de markt eerder aandacht zal hebben op de vooruitzichten voor 2019 die de bedrijven aankondigen dan op de jaarcijfers van 2018. Voor hem is het duidelijk dat de bedrijven niet te optimistisch zullen zijn, en dat is nieuws waar de markt niet op wacht.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1278.

Stijgers en dalers

In het sterindex was Bpost de grootste stijger, met een winst van 3,6 procent. Solvay en AB InBev volgden met stijgingen van 1,8 en 1,6 procent.

ING won 1,3 procent, nadat UBS het koersdoel licht verhoogde van 14,80 naar 15,00 euro met een ongewijzigde koopaanbeveling. De analisten van de Zwitserse bank menen dat een verlaging van consensus onwaarschijnlijk is en ING geldt als één van de favorieten bankaandelen in de Benelux.

Cofinimmo verloor 1,4 procent. ING heeft het koersdoel voor Cofinimmo verhoogt van 105,00 naar 107,00 euro met een ongewijzigd Houden advies. Analisten van ING vinden dat de per saldo voorzichtige vooruitzichten worden gecompenseerd door de psychologische belangrijke stijging van de dividend.

Credit Suisse heeft het koersdoel voor Umicore verlaagd van 35,00 naar 33,00 euro, met een ongewijzigd Underperfom advies. De bank blijft zorgen houden over de kosten die Umicore maakt om groei te realiseren. Het aandeel verloor 2,3 procent. Het is de slechtste prestatie van de Bel20.

In de Midcap eindigde Lotus Bakeries met een koerswinst van 4,3 procent op 2.420 euro, na positieve jaarcijfers. ING was niet verrast door de cijfers, maar wel door de stijging van het bruto dividend naar 29,00 euro. De bank had gemikt op 21,60 euro. ING heeft een Houden advies op Lotus Bakeries met een koersdoel van 2.450 euro.

Woensdag zal Orange Belgium de boeken openen. Analisten die aan de bedrijfsconsensus bijdroegen denken dat de omzet van Orange Belgium in de laatste maanden van 2018 is gestegen, terwijl de winstgevendheid iets werd gedrukt. Het aandeel steeg 0,8 procent.

Sipef verloor 3,3 procent en Celyad 2,2 procent.

In de kleine aandelen won Greenyard 3,2 procent en Qrf 1,7 procent.

Bone Therapeutics verloor 7,6 procent, Nyrstar 4,4 procent en MDxHealth 4,3 procent.

Sequana Medical is per vandaag genoteerd aan de beurs in Brussel met een eerste marktkapitalisatie van ongeveer 107,2 miljoen euro. De introductiekoers is 8,50 euro. De prijsvork lag tussen 8,50 en 9,00 euro. Sequana Medical CEO Ian Crosbie is “zeer tevreden met de succesvolle afsluiting van onze beursgang op Euronext Brussel”. Het aandeel sloot maandag op 8,42 euro.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese aandelenmarkten noteerden de Amerikaanse beurzen rond de slotstanden van afgelopen vrijdag.