Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Licht lagere opening Brusselse beurs voorzien

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat dinsdag vermoedelijk een licht lagere opening tegemoet. Maandag eindigde de sterindex nog 1,2 procent in het groen op 3.622,64 punten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets verwacht een rustige start van de handel in Europa, waarbij de aandacht vooral zal uitgaan naar Britse arbeidscijfers.

Wall Street bleef maandag dicht bij huis, maar dankzij een kleine eindsprint werden er wel nieuwe records in de boeken gezet. De Amerikaanse aandelenmarkten stegen sinds begin juni fors op de verwachting dat de Federal Reserve bereid is om de rentes te verlagen om zo de economie te stimuleren en beleggers gaan er vanuit dat aan het einde van de maand de rentes ook daadwerkelijk omlaag gaan.

In aanloop naar het rentebesluit verwerken beleggers een reeks bedrijfscijfers, waaruit duidelijk moet worden hoe bedrijven hebben gepresteerd in de periode april tot en met juni.

Madden van CMC Markets zag maandag wat nervositeit voor het cijferseizoen losbarst, maar wel een onderliggend sentiment dat nog steeds positief is.

Citigroup gaf maandag de aftrap voor de Amerikaanse financials en presteerde qua winst en omzet beter dan verwacht. Wel vielen de resultaten uit handelsactiviteiten tegen, waardoor het aandeel niet wist te profiteren.

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, waarbij de Nikkie na een vakantiedag op maandag ook weer de deuren opende. De bewegingen bleven evenwel beperkt, vanwege het ontbreken van groot nieuws. Beleggers wachten op het cijferseizoen, dat op het punt staat los te barsten.

Wel was er vanochtend weer aandacht voor het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten. De Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en minister Steven Mnuchin van Financiën vertrekken mogelijk op korte termijn naar Beijing voor een nieuwe ronde onderhandelingen, mits de telefoongesprekken tussen China en de VS deze week productief zijn.

Sinds de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping elkaar tijdens de G20-top in Japan ontmoetten en een wapenstilstand overeenkwamen, is er louter telefonisch contact tussen de onderhandelingsteams van de twee kemphanen geweest.

Verder kwam de Reserve Bank of Australia vanochtend met de notulen van de laatste beleidsvergadering, waaruit blijkt dat de centrale bank openstaat voor een verdere renteverlaging. De rentes in Australië staan nu al op het laagste punt ooit. “Centrale bankiers oordeelden dat een verdere verlaging van de rentes de benodigde groei in de werkgelegenheid en inkomens zou aanjagen”, zo valt te lezen in de notulen van RBA.

Onder de individuele aandelen verloor Casio Computer 4,3 procent in Tokio, terwijl ook Sony en SoftBank inleverden, tot wel 2,7 procent. In Hong Kong won Sands China juist 2,8 procent. Rio Tinto leverde 0,4 procent in. De mijnbouwer zag in het tweede kwartaal en in de eerste zes maanden van dit jaar de productie en levering van ijzererts onder druk staan. De Brits-Australische onderneming maakte dinsdag ook bekend dat het de verkoop van zijn belang in Rössing Uranium in Namibië heeft afgerond. Daar was in totaal 106,5 miljoen dollar mee gemoeid.

Op een settlement van 59,58 dollar werd een vat West Texas Intermediate maandag 0,63 dollar of 1,1 procent minder waard ten opzichte van voor het weekend. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen licht hoger.

De euro/dollar noteerde dinsdagochtend op 1,1259. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen maandag bewoog het muntpaar ook op 1,1259.

Op macro-economisch vlak krijgen beleggers vandaag inzicht in de Britse werkloosheidcijfers, de Duitse ZEW-index en de handelsbalans van de eurozone. Vanuit de Verenigde Staten komen er cijfers over de importprijzen, detailhandelsverkopen en bedrijfsvoorraden.

Bedrijfsnieuws

Nyrstar gaat niet akkoord met het vrijgeven van enkele documenten die een rechter in kort geding onlangs had geëist van het zinkbedrijf uit Balen. Een groep kleine aandeelhouders van Nyrstar verzette zich eerder al tegen de schuldherschikking bij de zinkspecialist, die vooral ten goede komt aan grootaandeelhouder Trafigura.

Mithra heeft zijn managementteam versterkt met een nieuwe Chief Scientific Officer en plantmanager. Dit meldt het bedrijf dinsdagochtend in een persbericht.

 

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index steeg maandag 0,1 procent op 27.359,16 punten, de Nasdaq won 0,2 procent op een slot van 8.258,19 punten en de S&P 500 steeg fractioneel op 3.014,30 punten.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)