Knot hamert op streng toezicht op leennormen bij hypotheken

(ABM FN-Dow Jones) De Nederlandsche Bank pleit voor streng toezicht op de leennormen voor hypotheken in Nederland, omdat de woningmarkt in dit land weinig elastisch is, wat bijdraagt aan sterke prijsschommelingen. Dat zei president Klaas Knot van DNB maandag in een speech.

Prijsstijgingen op de Nederlandse woningmarkt leiden niet of nauwelijks tot meer woningbouw, liet Knot zien. Op een landenoverzicht bungelen Nederland en Zwitserland onderaan, waar het gaat om elasticiteit van het woningaanbod. In de Verenigde Staten en Scandinavië reageert de bouw veel sterker op een toename van de vraag.

De stugge woningmarkt maakt het extra belangrijk om strenge normen aan te houden bij het verstrekken van hypotheken, om te voorkomen dat de huizenprijzen te sterk oplopen.

Daarin past ook een verdere afbouw van de hypotheekrente-aftrek, waar Knot voor pleit. “Wanneer we huishoudens méér laten lenen of meer fiscale voordelen bieden, leidt dit namelijk alleen maar tot hogere huizenprijzen en niet tot meer vierkante meters woongenot”, aldus Knot. Dat is ongunstig voor starters.

De centrale bankier pleitte daarnaast voor een grotere middenhuursector, die kan dienen als ‘drukventiel’ als er te veel druk komt te staan op de koopwoningenmarkt, en voor een beter woningaanbod.