Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

IEA verwacht minder vraag naar OPEC-olie

(ABM FN-Dow Jones) De vraag naar olie geleverd door OPEC zal volgend jaar naar het laagste niveau in 16,5 jaar dalen, terwijl de Amerikaanse olietoevoer zal stijgen. Dit verwacht het Internationaal Energieagentschap vrijdag.

Het IEA verwacht dat de vraag naar OPEC-olie in het eerste kwartaal van 2020 zal dalen tot 28 miljoen vaten per dag, het laagste niveau sinds het derde kwartaal van 2003.

Boosdoener is de Amerikaanse energie-export, die maar blijft stijgen. Een stijging van de niet-OPEC-toevoer van 390.000 vaten in juni kon bijvoorbeeld niet worden opgevangen door een productiedaling van 90.000 vaten door de OPEC.

Dit betekent dat pogingen van het kartel om de olieproductie in te dammen, niet voldoende zullen zijn om de fundamentele zorgen over een overaanbod weg te nemen, aldus het IEA.

De olieprijzen stegen vanochtend met 0,9 procent tot 67 dollar per vat, nadat de prijzen deze week al met 4 procent stegen, als gevolg van gedaalde Amerikaanse olievoorraden, een escalerende situatie in Iran en een voorziene productieverstoring door een storm in de Golf van Mexico.