Groene slot in Brussel

(ABM FN) De Brusselse beurs is donderdag in het groen gesloten. De Bel20 steeg met 0,3 procent naar 3.609,64 punten.

Alle ogen zijn vanavond weer op London gericht, waar het Britse Lagerhuis over een uitstel van de Brexit-datum mag stemmen. Een optie waarin de Britse bevolking de keuze wordt voorgelegd om toch in de Europese Unie te blijven zal ook op tafel liggen. Dit werd donderdag besloten door Speaker John Bercow.

Met deze stemming kunnen de Britse parlementsleden hun regering opdragen om de EU te verzoeken de uittredingsdatum van 29 maart uit te stellen. EU-functionarissen willen echter een duidelijk doel en termijn van het uitstel horen en sluiten verdere onderhandeling uit. Zou het tot een uitstelaanvraag komen, dan zullen de Europese leiders erover beslissen tijdens de komende Europese raad van 21 en 22 maart. Er bestaat momenteel geen consensus tussen de lidstaten over de kwestie van de verlenging.

Op het vlak van de handelsgesprekken tussen China en de VS blijkt het dat de Amerikaanse president Donald Trump geen haast heeft om een deal met de Chinese president Xi Jinping te tekenen. Trump zal alleen een deal ondertekenen die voldoet aan zijn eisen, zei hij tegen journalisten na een vergadering met adviseurs in het Witte Huis. Hiermee sloeg de president een andere toon aan, na zijn eerdere enthousiasme over de voortgang van de handelsbesprekingen op Twitter. Vorige maand zei Trump nog dat een deal binnen handbereik was.

Op macro-economisch vlak werd al vanmorgen bekend dat de Duitse en Franse inflatie verder opliepen in februari. De groeiramingen voor het Duitse economie werden door het Duitse Instituut voor economisch onderzoek verlaagd. Ifo gaat voor 2019 inmiddels uit van een groei van de Duitse economie met 0,6 procent, tegen een eerdere groeiraming van 1,1 procent. Voor 2020 lag de groeitaxatie aanvankelijk op 1,6 procent, maar deze wordt nu verhoogd naar een groei met 1,8 procent.

De Amerikaanse importprijzen zijn in februari gestegen op maandbasis met 0,6 procent terwijl de vooraf geraadpleegde economen op een stijging van 0,4 procent rekenden. De exportprijzen stegen ook met 0,6 procent in februari. Het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is in de week eindigend op 9 maart iets meer dan verwacht gestegen. Er zijn ook minder eengezinswoningen in de VS verkocht in januari.

Het oliekartel OPEC heeft in februari de olieproductie gemiddeld met 221.000 vaten per dag zien afnemen. Met deze afname produceerde het kartel in totaal een gemiddeld 30,55 miljoen vaten olie per dag. Olie noteerde donderdag hoger.

De euro/dollar werd op 1,1302 verhandeld.

Stijgers en dalers

In het sterindex won Argen-X 2,7 procent. Het bedrijf ontving een mijlpaalbetaling van AbbVie van 30 miljoen dollar, nadat ABBV-151 in de klinische ontwikkelingsfase is beland. Proximus won 1,4 procent en Telenet 1,1 procent.

AB InBev verloor 0,6 procent en Aperam 0,5 procent.

In de tweede lijn won Recticel 7,7 procent.

Tessenderlo Group won 3,7 procent. Volgens analist Wim Hoste van KBC Securities miste het bedrijf de eigen REBITDA-doelstelling maar zal het eerste kwartaal een makkelijke vergelijkingsbasis kennen. Picanol behaalde in 2018 minder omzet, maar zag het nettoresultaat wel stijgen. Voor 2019 houdt Picanol rekening met een afkoeling van de wereldwijde weefmachinemarkt. KBC Securities verlaagde het koersdoel van 115,00 euro naar 100,00 euro, bij een ongewijzigd Accumuleren advies. Het aandeel daalde 4,7 procent.

Agfa heeft DR800 en DR600 direct radiography systemen in het Benenden Hospital in het Verenigd Koninkrijk geïnstalleerd. Het aandeel Agfa-Gevaert verloor 0,1 procent.

EVS verloor 2,3 procent.

Onder de kleine aandelen won FNG 3,1 procent en Smartphoto Group 2,9 procent.

Oxurion verloor 2,5 procent en Bone Therapeutics 1,6 procent.

Degroof Petercam werd aangesteld door IPTE Factory Automation als bijkomende onafhankelijke expert bij het overnamebod op Connect Group. Volgens IPTE is deze aanstelling een gevolg van een verzoek van toezichthouder FSMA aan IPTE. Het aandeel Connect Group steeg met 0,7 procent.

RTL Group heeft in 2018 meer omzet en winst behaald, geholpen door groei bij digitaal en video-on-demand. Voor 2019 mikt RTL op een omzetgroei van 2,5 tot 5,0 procent, net als in het voorgaande jaar. Het mediabedrijf mikt wel op een daling van de EBITA in 2019 van 2,5 tot 5 procent, vanwege de investeringen in tv-tijdslots en video-on-demand-diensten. De groep heeft ook zijn vertrek van de Brusselse beurs aangekondigd. Het aandeel won 2,2 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten koersten de Amerikaanse beurzen lichtjes in het groen.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Lees verder na de tabel

Beleggen met zéér aantrekkelijke tarieven
(klik op broker en vraag vrijblijvend informatie aan)
MeXeMDEGIROLYNX
Inbev à €6.000€3,60€4,28€6,00
Extra’s o.a.3 maanden
gratis coaching
Geen kosten bij ETF
en turbo kernselectie
Gratis tips en geen
wisselkoersmarge
bekijk hier meer brokers

Direct het laatste beursnieuws: