Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Groene opening Wall Street in de maak

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen openen vrijdag vermoedelijk hoger.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden een half uur voor de openingsbel tot 0,3 procent in het groen.

“De aandelenmarkten in Europa zijn vandaag gemixt, aangezien een deel van het wereldwijde bullish sentiment nog steeds de ronde doet”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

China zal de levering van militair materieel door de Verenigde Staten aan Taiwan beantwoorden door sancties op te leggen aan de betrokken Amerikaanse defensiebedrijven. Amerika is van plan om voor 2,2 miljard dollar aan militair materieel te leveren aan Taiwan.

Donderdag bracht de Amerikaanse president Donald Trump de handelsconflict tussen de VS en China terug op de voorgrond. “China laat ons in de steek”, schreef hij op Twitter. Beijing koopt niet de beloofde Amerikaanse landbouwproducten, aldus de president. “Hopelijk beginnen ze hier binnenkort mee”, voegde hij toe.

Voorbeurs bleken de Amerikaanse producentenprijzen licht opgelopen. De stijging van 0,1 procent in juni was gelijk aan de stijging in mei. Vooraf werd rekening gehouden met een onveranderd prijsniveau in juni.

De markten worden verder gesteund door de ‘dovish’ uitspraken en notulen van de Amerikaanse en Europese centrale banken.

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een augustus-future West Texas Intermediate steeg 0,2 procent tot 60,30 dollar, terwijl een september-future Brent 0,5 procent duurder werd op 66,85 dollar.

De vraag naar olie geleverd door OPEC zal volgend jaar naar het laagste niveau in 16,5 jaar dalen, terwijl de Amerikaanse olietoevoer zal stijgen, zo verwacht het Internationaal Energieagentschap.

De euro/dollar noteerde op 1,1239. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1274 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1260 op de borden.

Vanochtend kwamen uit Azië twee macrocijfers naar buiten. De industrie in Japan heeft in mei op maandbasis 2,0 procent meer geproduceerd, maar op jaarbasis 2,1 procent minder. Het maandcijfer was wel een neerwaartse bijstelling van het voorlopige cijfer dat nog wees op een groei van 2,3 procent.

De meeste aandacht ging echter uit naar se export van China. Die steeg uitgedrukt in de eigen valuta in de eerste helft van het jaar met 6,1 procent op jaarbasis, terwijl de import met 0,4 procent op jaarbasis daalde, eveneens uitgedrukt in lokale valuta. In dollars nam zowel de export als de import af.

Uit de eurozone verscheen in de tweede helft van de ochtend over mei een betere dan verwachte industriële productie. De productie, aangepast voor seizoensinvloeden, nam met 0,9 procent toe ten opzichte van april. Er werd een stijging van 0,2 procent verwacht.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen heeft een overeenstemming bereikt om circa 2,6 miljard dollar te investeren in Argo AI, een partner van Ford Motor die zich richt op autonoom rijden. De deal waardeert de startup Argo AI op 7 miljard dollar.

Daimler heeft de winstverwachting voor dit jaar neerwaarts bijgesteld. De autofabrikant voorziet dat de EBIT in 2019 “significant” lager zal uitpakken dan een jaar eerder. Enkele weken terug bracht de fabrikant ook al een winstwaarschuwing naar buiten. Toen voorzag het nog dat het resultaat overeen zou komen met een jaar eerder. Daarvoor mikte het autobedrijf nog op een lichte groei van de EBIT.

AB InBev stelt de bekendmaking van de intekenprijs voor de beursgang van zijn Aziatische dochter Budweiser Brewing Company uit. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot donderdag 0,2 procent hoger op 2.999,91 punten. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het groen op 27.088,08 punten en technologiebeurs Nasdaq daalde 0,1 procent tot 8.196,04 punten.