Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

FSMA wil dat Nyrstar aandeelhouders beter informeert

(ABM FN) De FSMA waarschuwt dat aandeelhouders van Nyrstar niet genoeg informatie hebben om de jaarrekening over het vorige jaar te kunnen goedkeuren en heeft daarom gevraagd om de stemming daarover met vijf weken uit te stellen. Dat maakte de toezichthouder woensdag bekend.

Reden voor de waarschuwing is dat de accountant een verslag van niet-bevinding heeft afgeleverd bij de jaarrekening.

De FSMA adviseert Nyrstar om bij de jaarvergadering op 25 juni volledige transparantie te geven over de redenen waarom het bedrijf de voorwaarden heeft getekend voor de herkapitalisatie en lock-up die op 15 april 2019 werden aangekondigd.

Ook adviseert de toezichthouder het bestuur om vragen hierover te beantwoorden, ook al is dit geen agendapunt. De toelichting op de jaarvergadering zou ook zo snel mogelijk op de website moeten worden gezet.

De waarschuwing van de toezichthouder volgt nadat ABM Financial News dinsdag berichtte dat een groep kleine aandeelhouders van Nyrstar zich verzet tegen de schuldherschikking bij de zinkspecialist, die vooral ten goede zou komen aan de grootaandeelhouder Trafigura. Volgens de advocaat van deze kleine aandeelhouders dreigt Trafigura de vennootschap “leeg te zuigen” ten nadele van de kleine belegger.

Trafigura, dat tegelijkertijd klant, leverancier, aandeelhouder en financier is van de zinkverwerker, heeft volgens advocaat Laurens Arnauts van Watt Legal al sinds 2016 de volledige controle bij het bedrijf.

De advocaat eist onder andere dat Nyrstar de lock-up-agreement met zijn obligatiehouders publiceert en ook de contracten tussen Trafigura en Nyrstar openbaar maakt.