Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Flinke winstval Thomas Cook

(ABM FN-Dow Jones) Thomas Cook heeft in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar 2019 een flink verlies geleden en kreeg diverse biedingen binnen op de luchtvaartactiviteiten van het bedrijf. Dit maakte de Britse reisorganisatie donderdagochtend bekend.

In de afgelopen zes maanden tot 31 maart kwam het verlies voor belastingen uit op bijna 1,5 miljard pond. In dezelfde periode een jaar eerder was dit nog slechts een verlies van 303 miljoen pond. De reisorganisatie schreef dit toe aan een afschrijving op de goodwill.

De omzet daalde van 3,2 miljard tot 3,0 miljard pond op jaarbasis.

Gecorrigeerd voor eenmalige posten was er een verlies van 245 miljoen pond tegenover een verlies van 170 miljoen pond een jaar eerder.

Het reisbedrijf zei te kampen met een druk op de marges bij de touroperator.

Thomas Cook evalueert momenteel de luchtvaartactiviteiten en stelde al enkele biedingen te hebben ontvangen. De reisorganisatie gaf geen informatie over de hoogte van de biedingen en welke partijen geïnteresseerd zijn.

Het bedrijf sloot het winterprogramma naar eigen zeggen conform verwachting af met een stijging van het aantal boekingen met 7 procent. Het zomerprogramma is al voor 57 procent volgeboekt, hetgeen in lijn ligt met het percentage vorig jaar. De boekingen bij de touroperator vielen evenwel 12 procent lager uit, maar daartegenover wist Thomas Cook wel de prijzen in alle belangrijke segmenten te verhogen met twee procent.

CEO Peter Fankhauser stelde dat de aanhoudende druk vanuit de concurrentie zorgt voor onzekerheid bij consumenten. Dit drukt dan weer de marges. In combinatie met hogere brandstof- en hotelkosten zorgt dit voor meer tegenwind in de rest van het jaar.

Het aandeel Thomas Cook daalde donderdag 14,3 procent.Broker
Omschrijving
DEGIRO beleggingsfondsenZeer lage tarieven bij DEGIRO. Bespaar tot honderden euro's per jaar aan transactiekosten.

Info of klant worden >

Lynx beleggen

Zeer lage tarieven, tot 80% goedkoper dan andere brokers. Beste Broker 2018 volgens Beleggersbelangen.

Info of klant worden >