Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Europese beurzen vlak tot licht hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag vlak tot hoger in aansluiting op de recordslotnoteringen in New York donderdag.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een winstje van 0,1 procent op 385,50 punten. De Duitse DAX liet een nagenoeg onveranderde notering zien op 12.330,10 punten. De Franse CAC 40 boekte een winst van 0,5 procent met een stand van 5.580,12 punten. De Britse FTSE ging vrijdag 0,1 procent hoger op 7.536,56 punten.

De markten reageerden vrijdag op de hogere slotnoteringen op Wall Street donderdag en de hogere openingsindicaties voor Wall Street vrijdag.

Vanochtend kwamen uit Azië twee macrocijfers naar buiten. De industrie in Japan heeft in mei op maandbasis 2,0 procent meer geproduceerd, maar op jaarbasis 2,1 procent minder. Het maandcijfer was wel een neerwaartse bijstelling van het voorlopige cijfer dat nog wees op een groei van 2,3 procent.

De export van China steeg uitgedrukt in de eigen valuta in de eerste helft van het jaar met 6,1 procent op jaarbasis, terwijl de import met 0,4 procent op jaarbasis daalde, eveneens uitgedrukt in lokale valuta.

Van de eurozone verscheen in de tweede helft van de ochtend over mei een betere dan verwachte industriële productie. De productie, aangepast voor seizoensinvloeden, nam met 0,9 procent toe ten opzichte van april. Er werd een stijging van 0,2 procent verwacht.

Vanmiddag staat voor de Verenigde Staten alleen de producentenprijsindex over juni op de rol. Hier wordt een vlakke ontwikkeling op maandbasis tegen een stijging van de index in mei met 0,1 procent. Zonder invloed van prijzen voor vers voedsel en energie wordt op maandbasis een stijging met 0,2 procent voorzien, gelijk aan de toename in mei.

Er staan voor vrijdag twee optredens van prominenten op de agenda. Extern lid van het Britse Monetary Policy Committee Gertjan Vlieghe houdt een toespraak ter gelegenheid van een bijeenkomst belegd door Reuters. Zijn hoogste baas Mark Carney is uitgenodigd het woord te voeren bij de London Business School.

Olie noteerde vrijdag hoger. Een augustus-future West Texas Intermediate noteerde 0,8 procent in het groen op 60,69 dollar, terwijl voor een september-future Brent 67,19 dollar werd betaald, een stijging van 1,0 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1259. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1269 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dag stond er een stand van 1,1260 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Daimler heeft de winstverwachting voor dit jaar neerwaarts bijgesteld. De autofabrikant voorziet dat de EBIT in 2019 “significant” lager zal uitpakken dan een jaar eerder. Enkele weken terug bracht de fabrikant ook al een winstwaarschuwing naar buiten. Toen voorzag het nog dat het resultaat overeen zou komen met een jaar eerder. Daarvoor mikte het autobedrijf nog op een lichte groei van de EBIT. De koers van het aandeel Daimler noteerde vrijdag 0,5 procent lager.

AB InBev stelt de bekendmaking van de intekenprijs voor de beursgang van zijn Aziatische dochter Budweiser Brewing Company uit. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen. In Brussel noteerde de koers van het aandeel AB InBev 1,8 procent lager.

Barclays heeft het koersdoel voor het aandeel AkzoNobel verhoogd van 89,00 naar 100,00 euro met handhaving van een Overwogen advies. De prijs voor het aandeel van de producent van verf en coatings steeg vrijdag met 1,0 procent.

Frankfurt zag plussen van meer dan 2 procent voor de aandelen Covestro en Continental. Het grootste verlies werd daar geïncasseerd door de farmaceut Fresenius dat meer dan 2,0 procent moest prijsgeven.

Het koersenbord van Londen was overwegend groen. Bijna dertig van de honderd hoofdfondsen zetten een plus van 1,0 procent of meer neer, met huizenbouwer Persimmon met een plus van 3,8 procent als grootste stijger.

In de Franse CAC 40 bleef het aantal dalers beperkt tot acht met alleen voor Sanofi een verlies van meer dan een procent. De sterkste stijger was in Parijs Accor, dat 2,6 procent bij kon schrijven.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het groen.

De brede S&P 500 index steeg donderdag 0,2 procent tot 2.999,91, net onder de grens van drieduizend punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent tot 27.088,08 punten en de Nasdaq zakte 0,1 procent tot 8.196,04 punten.