Europese beurzen openen in het groen

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingswinst van 45 punten voor de Duitse DAX, een plus van 24 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten maandag hoger. De markt vestigde zijn hoop op een nieuwe ronde van handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die donderdag in Beijing aanvangen.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets was het optimisme maandag nergens op gebaseerd. “We hebben de afgelopen tijd namelijk niets gehoord over de stand van zaken van de handelsrelaties tussen de VS en China.” De gesprekken hebben tot dusver de kloof niet kunnen overbruggen, concludeert Madden. Puur het feit dat er nog steeds wordt overlegd, wordt door beleggers als een positief teken gezien.

Het Chinese ministerie van handel meldde zaterdag dat vice-premier Liu He donderdag en vrijdag om de tafel gaat zitten met de Amerikaanse vertegenwoordiger Robert Lighthizer en minister van financiën Steven Mnuchin.

Ook begonnen er maandag weer nieuwe gesprekken tussen het VK en Brussel over het Brexit-akkoord. Omdat er weinig onderhandelingsruimte is, na het eerder gesloten akkoord, maken beleggers zich steeds meer zorgen over een ‘harde Brexit’ zonder akkoord, wat tot forse economische verstoringen kan leiden.
Daarnaast keek de markt naar Italië, waar de populistische regering de aanval opende op de centrale bank. Het bestuur zou vervangen moeten worden omdat het toezicht op de onrustige Italiaanse bankensector tekortschiet, waardoor aandeel- en obligatiehouders verliezen leiden. De regering kan de leiding van de onafhankelijke centrale bank niet naar huis sturen, maar kan wel nieuwe benoemingen blokkeren.

De Britse economie groeide in het vierde kwartaal met 0,2 procent, bleek maandag, minder sterk dan een kwartaal eerder. De industriële productie in het VK daalde en het handelstekort steeg.

Bedrijfsnieuws

De aandelen van diverse banken sloten fors hoger. Banco BPM won 7 procent. De vierde bank van Italië meldde dat de aanvullende kapitaaleisen van de ECB een kwart procentpunt zijn verlaagd. De Brits-Aziatische bank HSBC werd 1,3 procent meer waard in Londen en ING steeg 1,3 procent in Amsterdam.
Reisbureau Tui won 4,9 procent. Vorige week ging het aandeel nog onderuit in Frankfurt.

Smith & Nephew zakte 3 procent in waarde. Volgens de Financial Times is het bedrijf in gesprek om NuVasise over te nemen, een maker van medische instrumenten voor operaties aan de ruggengraat. NuVasive werd 12 procent meer waard.

Deutsche Post werd 2,5 procent meer waard. De Frankfürter Allgemeine Zeitung schreef dat het Duitse postbedrijf tot de zomer moet wachten voordat het de postzegelprijzen mag verhogen, maar dan mag de prijs mogelijk sneller omhoog dan eerder was voorzien.

Just Eat sloot 3,8 procent hoger. Investeringsmaatschappij Cat Rock Capital Management heeft maandag bij het Britse thuisbezorgbedrijf aangedrongen op een fusie met branchegenoten.

De energie- en grondstoffensector leverden de winsten van eerder op de dag deels in. Royal Dutch Shell won 0,3 procent, terwijl BP vlak eindigde. Fresnillo won 0,5 procent en Rio Tinto steeg 0,4 procent.

Euronext kwam maandag met een hoger bod op Oslo Børs VPS van 158 Noorse kronen per aandeel, in plan van 145 Noorse kronen. Het bod is 2 procent hoger dan het rivaliserende bod van Nasdaq dat de steun heeft van het bestuur van de Noorse beursorganisatie. Euronext steeg 0,1 procent.

Het geplaagde Wirecard won 6,5 procent in Frankfurt, ondanks berichten over een politie-inval in Singapore. Het aandeel van het betaalbedrijf staat nog altijd fors lager dan aan het begin van het jaar, na berichten over mogelijke fraude.

Euro STOXX 50 3.165,61 (+0,96%)
STOXX Europe 600 361,12 (+0,85%)
DAX 11.014,59 (+0,99%)
CAC 40 5.014,47 (+1,06%)
FTSE 100 7.129,11 (+0,82%)
SMI 9.062,50 (+0,69%)
AEX 531,12 (+0,59%)
BEL 20 3.496,38 (+0,65%)
FTSE MIB 19.586,56 (+1,21%)
IBEX 35 8.936,40 (+0,90%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag hoger.

De Amerikaanse beurzen bleven maandag dicht bij huis in een handelsdag met weinig beweging, waarin een duurdere dollar de aandelenkoersen drukte.

Optimisme over een nieuwe onderhandelingsronde tussen de Verenigde Staten en China over een handelsakkoord werd in toom gehouden door de dreiging van een hernieuwde gedeeltelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat.
De gestage opmars van de Amerikaanse aandelenindices sinds het begin van het jaar werd gedreven door de perceptie dat de Fed een draai van 180 graden heeft gemaakt op het vlak van de renteverhogingen, nadat vorig jaar de rente nog vier keer werd verhoogd.

Inmiddels moet het langzamerhand beginnen door te dringen tot beleggers dat de rentepauze die de Fed heeft aangekondigd alleen maar kan voortduren als de verzwakking van de wereldeconomie daadwerkelijk de Amerikaanse groei vertraagt.

“Als we China en Europa de komende maanden verder zien verzwakken, kan het beleggingsklimaat een stuk ruwer worden.”

Volgens Tom Essaye prijst Wall Street een positieve uitkomst in van verschillende onzekerheden, zoals het Amerikaans-Chinese handelsconflict, en een jaar zonder renteverhogingen.

Een Amerikaanse delegatie onder leiding van minister van Financiën Steven Mnuchin en handelsgezant Robert Lighthizer arriveerde maandag in Beijing om verder te onderhandelen over de handelsrelaties. Afgelopen week in Washington werd nog geen akkoord bereikt. Een staakt-het-vuren in het handelsconflict, waarin Amerika importheffingen afvuurt op Chinese goederen, loopt op 1 maart af.

Een negatieve factor is dat de Amerikaanse overheid mogelijk vrijdag weer in ‘shutdown’-stand gaat. Onderhandelingen tussen Congres en de regering-Trump over het immigratiebeleid aan de Mexicaanse grens liepen vast op het aantal migranten dat de Amerikaanse autoriteiten bij de grens zou mogen detineren.

Bedrijfsnieuws

Restaurant Brands, het moederbedrijf van Burger King, sloot 1,6 procent hoger. Het publiceerde maandag kwartaalcijfers die vrijwel conform verwachting van analisten waren.

Morgan Stanley verloor 1,5 procent. De zakenbank koopt de Canadese clouddienst Solium Capital voor 900 miljoen dollar.

Het is de grootste aankoop van Morgan Stanley sinds de financiële crisis. De overname biedt de bank toegang tot de markt voor beleggingsadvies aan medewerkers van start-ups.
Electronic Arts leverde zijn eerdere winst in en sloot 0,4 procent lager. Vrijdag steeg het aandeel van de gameproducent sterk op het nieuws dat het spel Apex Legends in de eerste 72 uur meer dan 10 miljoen spelers trok.

Tesla steeg 2,3 procent. Een analist van Canaccord gaf een koopadvies af voor de maker van elektrische auto’s.
Later deze week komen Groupon, Coca-Cola, PepsiCo, Cisco en Walmart met kwartaalcijfers.

S&P 500 index 2.709,80 (+0,1%)
Dow Jones index 25.053,11 (-0,2%)
Nasdaq Composite 7.307,90 (+0,1%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden dinsdag overwegend hoger, met een plus van 2,6 procent voor de Japanse Nikkei en een winst van 0,3 procent voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225 20,862,93 (+2,6%)
Shanghai Composite 2.662,76 (+0,3%)
Hang Seng 28.128,15 (-0,1%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde op 1,1278. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar nog op 1,1277 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1278 op de borden.

USD/JPY Yen 110,57
EUR/USD Euro 1,1278
EUR/JPY Yen 124,73

MACRO-AGENDA:
06:30 Faillissementen – Januari (NL)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb – Januari (VS)
12:00 OPEC – Maandrapport oliemarkt
16:00 Vacatures – December (VS)
18:45 Federal Reserve – Toespraak Jerome Powell (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:
07:00 Metro – Cijfers eerste kwartaal (Dld)
07:00 Thyssenkrupp – Cijfers eerste kwartaal (Dld)
08:00 Tui Group – Cijfers eerste kwartaal (Dld)
00:00 Groupon – Cijfers vierde kwartaal (VS)