Europese beurzen omhoog door optimisme over handelsakkoord

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten zijn dinsdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,5 procent op een slot van 362,78 punten, de Duitse DAX won 1,0 procent tot 11.126,08 punten, de Franse CAC 40 sloot 0,8 procent in de plus op een slot van 5.056,35 punten en de Britse FTSE 100 eindigde 0,1 procent hoger en sloot op 7.133,14 punten.

“De Europese aandelenmarkten hebben hun winst vast weten te houden”, zag marktanalist David Madden van CMC Markets. Hij wees in het bijzonder op het optimisme over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Deze week hebben Washington en Beijing weer een ontmoeting om verder te onderhandelen over een akkoord. Volgens Madden ziet de markt het als positief dat twee invloedrijke Amerikaanse onderhandelaars, minister van Financiën Mnuchin en handelsvertegenwoordiger Lighthizer inmiddels in China zijn gearriveerd.

Ook positief was dat in de VS een principe-akkoord is bereikt over financiering voor grensbeveiliging tussen Amerika en Mexico. Hiermee kan een nieuwe shutdown van bepaalde overheidsdiensten worden afgewend, mits president Donald Trump het akkoord van een handtekening voorziet. In december bereikten Democraten en Republikeinen ook al een deal, maar Trump weigerde toen zijn handtekening te zetten omdat daar geen geld in was meegenomen voor een muur tussen de VS en Mexico. In het principe-akkoord dat maandag werd gesloten wordt zo’n 1,4 miljard dollar vrijgemaakt voor een gedeeltelijk grenshek. Er is nog tot vrijdag de tijd om de deal te bekrachtigen, anders wordt een aantal overheidsdiensten opnieuw stilgelegd. President Trump verklaarde dinsdag niet zo blij te zijn met de voorgenomen deal. Hij wilde niets kwijt over het eventueel accepteren of afwijzen ervan.

Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig in Europa. Later deze week kan de markt aan de slag met groeicijfers uit de regio.

Olie werd dinsdag meer dan 2 procent duurder. Een vat West Texas Intermediate steeg tot 53,55 dollar op een gunstig maandrapport van de OPEC. Het oliekartel maakte bekend dat de productie in januari met 797.000 vaten per dag is afgenomen.

De euro/dollar noteerde dinsdag rond het Europese slot op 1,1312 dollar. Bij het begin van de handelsdag verhandelde het muntpaar op 1,1280 dollar.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Michelin werd dinsdag liefst een dikke 13 procent duurder. De resultaten over 2018 van de Franse bandenmaker werden goed ontvangen. Volgens Jefferies was er een goede autonome winstgroei en was de outlook voor 2019 in lijn met de verwachtingen. De Duitse sectorgenoot Continental steeg 3,5 procent.

Randstad publiceerde dinsdag over het vierde kwartaal een omzet en autonome omzetgroei die in de buurt bleven van de analistenverwachtingen. De operationele winstgevendheid van het bedrijf viel beter uit dan verwacht. Aandeelhouders kunnen een recorddividend tegemoet zien, inclusief een speciaaldividend van 1,11 euro per aandeel Randstad. De trend uit het vierde kwartaal zette zich volgens Randstad ook door in januari. Voor het eerste kwartaal verwacht het bedrijf een brutomarge die iets lager uitvalt dan de marge in het vierde kwartaal 2018. KBC Securities verhoogde het koersdoel van 43,00 euro naar 44,50 euro. Het aandeel steeg 4,9 procent in Amsterdam.

TUI Group zag het nettoverlies oplopen in de eerste drie maanden van zijn lopende boekjaar. Het bedrijf noemt de marktomstandigheden voor alle touroperators “uitdagend” maar het aantal zomerboekingen in 2019 ligt vooralsnog in lijn met het aantal een jaar eerder. Het aandeel verloor in Londen 7,5 procent. Concurrent Thomas Cook leverde bijna 5,0 procent in.

Thyssenkrupp boekte in het afgelopen kwartaal een hogere nettowinst en gaf een update over de geplande splitsing van zijn activiteiten. Verder waarschuwde het concern dat de economische en politieke onzekerheden toenemen. Voor het hele gebroken boekjaar voorziet Thyssenkrupp evenwel een stijging van het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) met meer dan 1 miljard euro. Ook de nettowinst zal naar verwachting oplopen. Het aandeel daalde dinsdag toch 2,0 procent.

Het Franse STMicroelectronics werd 5,2 procent duurder. In Frankfurt steeg Infineon 2,4 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, kleurden de koersenborden op Wall Street groen. De Dow Jones index, S&P 500 en de Nasdaq noteerden allemaal ruim een procent in de plus.