Europese beurzen noteren vlak tot lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden vrijdag rond het middaguur vlak tot lager.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg fractioneel op 348,99 punten, de Duitse DAX verloor 0,2 procent op 10.897,17 punten en de Franse CAC 40 stond 0,3  procent lager op 4.790,43 punten. De Britse FTSE 100 noteerde vrijwel onveranderd op 6.9465,30 punten.

Beleggers werden geconfronteerd met een aantal negatieve berichten. Zo lijkt er op korte termijn nog geen eind te komen aan de gedeeltelijke shutdown van de Amerikaanse overheid. Als de shutdown komende zaterdag nog niet is opgeheven, dan is dit langste shutdown in de Amerikaanse geschiedenis. Daarnaast kwam in de VS donderdag warenhuis Macy’s met een winstwaarschuwing, nadat de decemberverkopen tegenvallend waren verlopen.

Daarnaast is er nog veel onzekerheid over de Brexit, waarover komende dinsdag in het Britse parlement wordt gestemd. Mogelijk stemt het parlement de zwaarbevochten plannen van premier Theresa May weg, waardoor de chaos in het Verenigd Koninkrijk nog groter wordt.

De Britse industrie produceerde in november 0,4 procent minder op maandbasis en op jaarbasis ging het om een krimp van 1,5 procent. De cijfers waren flink slechter dan verwacht. De Britse economie groeide in november licht met 0,2 procent. De Britse economie groeide op jaarbasis met 1,4 procent.

De industriële productie in Spanje daalde in november ook, met 1,5 procent op maandbasis, na een stijging van 1,1 procent een maand eerder. Op jaarbasis lag de industriële productie in november zelfs 2,6 procent lager, indien aangepast voor kalendereffecten.

Vrijdagmiddag is de aandacht van beleggers gevestigd op het Amerikaanse inflatiecijfer over december.

De euro/dollar noteerde op 1,1522. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1522 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1498 op de borden.

Olie noteerde vrijdag licht hoger.

Bedrijfsnieuws

Geely heeft vrijdag ontkend dat het belang in de Duitse autofabrikant Daimler is gehalveerd. Dit schreef Bloomberg vrijdag. Eerder vandaag meldde het persbureau op basis van bronnen juist dat het Chinese Geely het belang van 9,7 procent in Daimler zou hebben verlaagd door de verkoop van een belang van 5,4 procent. Het aandeel Daimler leverde vrijdag 1,4 procent in.

AB InBev overweegt een beursgang van zijn Aziatische activiteiten. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag, zich baserend op mensen die bekend zijn met de situatie. Volgens Bloomberg zoekt de bierbrouwer naar mogelijkheden om kapitaal te genereren na het plegen van verschillende grote acquisities. AB InBev zou in gesprek zijn met verschillende adviseurs over de beursgang. Een IPO zou meer dan 5 miljard dollar kunnen opleveren. Het aandeel noteerde 5 procent hoger.

Volkswagen verloor 2,7 procent. De Duitse autofabrikant heeft vorig jaar een recordaantal voertuigen verkocht. De verkoop in de decembermaand viel wel tegen.

Takeaway.com leverde 1,9 procent in, ondanks een verhoging van het koersdoel door Barclays.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een licht lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,1 procent in het rood.

De Amerikaanse beurzen zijn donderdag na een volatiele handelssessie licht hoger geëindigd. De toonaangevende S&P 500 index sloot 0,5 procent hoger op 2.596,64 punten, de Dow Jones index steeg 0,5 procent op 24.001,92 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,4 procent op 6.986,07 punten.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)


Direct het laatste beursnieuws: