Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden dinsdag hoger, nadat de hervatting van de shutdown van de Amerikaanse overheid van de baan lijkt, nu er in het Amerikaanse Congres een consensus is bereikt over een hekwerk langs de grens met Mexico.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een winst van 0,6 procent op 363,21 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 1,2 procent naar 11.143,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 1,0 procent met een stand van 5.063,26 punten. De Britse FTSE 100 won dinsdag 0,5 procent op 7.150,05 punten.

De Amerikaanse futures gaven het marktsentiment dinsdag nog een extra stimulans. Na het vlakke slot van maandag op Wall Street, zijn beleggers in elk geval voor de korte termijn positief nu er in de Amerikaanse binnenlandse politiek iets meer rust lijkt te zijn ingetreden.

Deze week praten China en de Verenigde Staten over hun lopende handelsconflict. De dollar is de afgelopen dagen verder in waarde gestegen, volgens valutahandelaar Dirk Croonen van valutabroker Ebury omdat beleggers op zoek zijn naar een veilige haven.

Beleidsmakers meldden maandagavond dat een principe-akkoord is bereikt om de grensbeveiliging tussen de Verenigde Staten en Mexico te financieren. Daarmee wordt een gedeeltelijke sluiting van het Amerikaanse overheidsapparaat komend weekeinde ter nauwer nood voorkomen. Aan de details van het akkoord wordt nu gewerkt.

Voor vandaag kan de markt in elk geval zijn aandacht richten op twee prominente centrale bankiers, waarbij Jerom Powell net iets meer in de schijnwerpers staat. “Er werd enige tijd gedacht dat de Federal Reserve het voor de rest van 2019 wel voor gezien zou houden als het om renteverhogingen ging, maar die opvatting heeft zich in de voorbije weken wat gewijzigd. Door verschillende marktpartijen wordt nu toch rekening gehouden met een verhoging dit jaar en met een speech van Powell is het goed om op zinspelingen in die richting te letten”, aldus Croonen.

Croonen verwacht later in de week vooral dynamiek naar aanleiding van de inflatiecijfers van het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten en diverse groeicijfers over het vierde kwartaal van 2018 van diverse eurolanden en Japan.

De Amerikanen kennen vandaag een bescheiden agenda. Vanmiddag vroeg komt het ondernemersvertrouwen binnen het kleinbedrijf over januari naar buiten. Due daalt naar verwachting naar 102,0 van 104,4 in december.

De voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell houdt dinsdag een rede bij het Hope Enterprise Corporation Rural Policy Forum. Van de Federal Reserve treedt de voorzitter van de bank van Cleveland Loretta Mester aan voor een redevoering op de Xavier University.

Mark Carney, de topman van de Bank of England, houdt zijn rede van vandaag over de ontwikkelingen in de mondiale economie.

Later op de dag verschijnt van de OPEC het maandrapport over de oliemarkt.

Olie noteerde dinsdag hoger. Een maart-future West Texas Intermediate noteerde 1,2 procent in het groen op 53,03 dollar, terwijl voor een april-future Brent 62,26 dollar moest worden neergeteld, een plus van eveneens 1,2 procent.

De euro/dollar noteerde dinsdag op 1,1277 dollar. Bij het begin van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1280 dollar en maandag stond er bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen een stand van 1,1277 dollar op de borden.

Bedrijfsnieuws

Het aandeel Michelin werd maar liefst 11,6 procent duurder. De resultaten van de Franse bandenmaker in 2018 werden goed ontvangen. Volgens Jefferies was er een goede autonome winstgroei en was de outlook voor 2019 in lijn met de verwachtingen. Maar de details van de outlook kunnen volgens de zakenbank wel eens tot een verhoging van de consensus leiden. De Duitse sectorgenoot Continental werd 3,9 procent duurder.

Randstad publiceerde dinsdag over het vierde kwartaal een omzet en autonome omzetgroei die in de buurt bleven van de analistenverwachtingen. De operationele winstgevendheid van het bedrijf viel beter uit dan verwacht. Aandeelhouders van de vennootschap kunnen een recorddividend tegemoet zien, inclusief een speciaaldividend van 1,11 euro per aandeel Randstad. De trend uit het vierde kwartaal zette zich volgens Randstad ook door in januari. Voor het eerste kwartaal verwacht het bedrijf een brutomarge die iets lager uitvalt dan de marge in het vierde kwartaal 2018. KBC Securities verhoogde het koersdoel van 43,00 euro naar 44,50 euro. Randstad dikte dinsdag 4,2 procent aan.

TUI Group zag in het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar het nettoverlies oplopen. TUI stelt dat aantal boekingen voor de zomer in 2019 in lijn is met afgelopen jaar. Het bedrijf noemt de marktomstandigheden voor alle touroperators “uitdagend”. TUI Group noteerde een koersverlies van 3,7 procent.

Thyssenkrupp boekte in het afgelopen kwartaal een hogere nettowinst en gaf een update over de geplande splitsing van zijn activiteiten. ThyssenKrupp herhaalde de financiële verwachtingen voor het lopende boekjaar, maar waarschuwde dat de economische en politieke onzekerheden toenemen. Voor het hele gebroken boekjaar voorziet het concern een stijging van het aangepaste bedrijfsresultaat (EBIT) met meer dan 1 miljard euro. Ook de nettowinst zal naar verwachting stijgen. Het aandeel zakte desalniettemin 1,3 procent.

Morgan Stanley verhoogde dinsdag het koersdoel voor ING van 12,80 euro naar 13,50 euro, bij een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. De analisten hebben de ramingen voor ING verhoogd, naar aanleiding van een sterkere outlook voor de omzet en een grotere kapitaalopbouw. Het aandeel ING kreeg er 0,3 procent bij.

Het Nederlandse betaalbedrijf Adyen krijgt een plekje in de MSCI World Index. De koers van het aandeel werd met een stijging van 1,9 procent beloond.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,6 procent in het groen.

De S&P 500 index eindigde maandag 0,1 procent hoger op 2.709,80 punten en de Dow Jones-index daalde 0,2 procent tot 25.053,11 punten. Technologiebeurs Nasdaq sloot 0,1 procent hoger.