Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden maandag rond het middaguur hoger.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,9 procent tot 361,31 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 1,0 procent op 11.012,19 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 1,1 procent op 5.014,35 punten. De Britse FTSE 100 noteerde 0,8 procent hoger op 7.129,15 punten.

De markt heeft maandag zijn hoop gevestigd op een nieuwe ronde van handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China, die donderdag in Beijing aanvangen. De Chinese vice-premier Liu He zal donderdag en vrijdag aan tafel gaan zitten met de Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Robert Lighthizer en minister van financiën Steven Mnuchin, meldde het Chinese ministerie van handel zaterdag. De Amerikaanse delegatie arriveert maandag al in Beijing, zei het ministerie.

“De Europese aandelen zijn vanmorgen gestegen, omdat handelaren hoopvol zijn over de volgende ronde van handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China”, zei marktanalist David Madden van CMC Markets. “Gezien het feit dat beide partijen nog steeds ver uit elkaar liggen, is er geen garantie dat de besprekingen succesvol zullen zijn en het optimisme van de markt kan ‘wishful thinking’ zijn”, voegde hij toe.

Daarnaast kijkt de markt naar Italië, nadat de populistische regering van het land de aanval opende op de centrale bank. De leiders van de Italiaanse regeringscoalitie zijn van mening dat het bestuur van de centrale bank vervangen moet worden omdat zij tekort schieten in hun toezicht op de onrustige Italiaanse bankensector, met als gevolg verliezen voor aandeelhouders en obligatiehouders. De regering kan geen nieuw management eisen, maar het kan de goedkeuring onthouden voor senior benoemingen, waardoor een institutionele impasse dreigt.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de groei van het Britse bruto binnenlands product in het vierde kwartaal op kwartaalbasis is gegroeid met 0,2 procent, wat een vertraging betekende ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Tevens werd bekend dat de industriële productie in december is gedaald en het Britse handelstekort juist steeg tot 10,4 miljard Britse pond.

De euro/dollar noteerde op 1,1308. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1316 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1328.

Olie noteerde maandag tot 0,9 procent lager.

Bedrijfsnieuws

Deutsche Post noteerde 1,2 procent hoger. De Frankfürter Allgemeine Zeitung schreef dat het Duitse postbedrijf tot de zomer moet wachten voordat het de postzegelprijzen mag verhogen. Deutsche Post had dit in april al willen doen. Maar in ruil mag het postbedrijf de prijs mogelijk harder verhogen dan voorzien.

Just Eat won 1,6 procent. Investeringsmaatschappij Cat Rock Capital Management heeft maandag bij het Britse thuisbezorgbedrijf Just Eat aangedrongen op een fusie met branchegenoten.

TUI won bijna 5 procent, waarmee het concern een groot deel van de verliezen van vorige week goedmaakte.

Royal Dutch Shell won 1,5 procent, terwijl BP 0,7 procent hoger noteerde. Fresnillo won 1,8 procent en Rio Tinto steeg 1,2 procent.

Euronext heeft het bod op Oslo Børs VPS verhoogd. Euronext wil nu 158 Noorse kronen per aandeel Oslo Børs VPS betalen, in plaats van het eerdere bod van 145 Noorse kronen. Euronext steeg 0,2 procent.

Het geplaagde Wire Card won 3,9 procent in Frankfurt.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan maandag een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden tot 0,4 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,1 procent hoger op 2.707,88 punten. De Dow Jones index eindigde 0,3 procent in het rood op 25.106,33 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 7.298,20 punten.