>>> Uw advertentie hier? <<<


Europese beurzen hoger rond middaguur

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen noteerden donderdag, na aanvankelijk nog lager te zijn geopend, toch in het groen, mede ook nadat de Amerikaanse futures in de loop van de ochtend op een hogere opening van Wall Street duiden.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een winst van 0,3 procent op 380,70 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,6 procent naar 12.193,60 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,3 procent met een stand van 5.389,11 punten. De Britse FTSE steeg donderdag 0,3 procent naar 7.395,85 punten.

De Duitse inflatie over mei kwam in een definitieve lezing uit op 1,4 procent. De verwachting was ook een stijging van 1,4 procent op jaarbasis, tegen 2,0 procent over de maand ervoor.

Vanochtend kwam uit de eurozone de industriële productie over april naar buiten. Die bleek op maandbasis meer te zijn gedaald dan verwacht, terwijl de afname in maart op maandbasis nog iets groter bleek uit te vallen dan aanvankelijk gemeld.

In de Verenigde Staten is het ook donderdag relatief rustig met de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 8 juni. Deze worden ingeschat op 215.000 tegen 218.000 een week ervoor.

Verder komen de import- en exportprijzen over mei uit. De verwachting voor de importprijzen ligt op een afname van 0,3 procent tegen een stijging met 0,2 procent op maandbasis in april.

Olie noteerde donderdag hoger na de scherpe daling eerder deze week. Een juli-future West Texas Intermediate noteerde 3,0 procent in het groen op 52,66 dollar, terwijl voor een augustus-future Brent 62,12 dollar werd betaald, een stijging van zelfs 3,6 procent.

In de Golf van Oman zouden twee tankers betrokken zijn geraakt bij incidenten, waarbij één van deze twee geraakt zou zijn door een torpedo.

De euro/dollar noteerde op 1,1294. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1298 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1289 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Oliefondsen als Shell, Total en BP reageerden nauwelijks op de gestegen olieprijs. Zo noteerde Shell een half procent hoger.

Tesco heeft in het eerste kwartaal, dat eindigde op 25 mei van dit jaar, de omzet op een vergelijkbare basis met 0,2 procent zien stijgen. Op de Brits thuismarkt deed de retailer het beter dan de markt. De koers van het aandeel Tesco won 1,1 procent.

Thales heeft zijn financiële doelstellingen voor dit jaar verhoogd, nu de integratie van zijn acquisitie Gemalto is voltooid. Thales ging donderdag met 2,3 procent hoger.

In Frankfurt was farmaceut Fresenius de grote winnaar met een koerswinst van 2,9 procent, terwijl de lijst van dalers in BASF een koploper vond met een verlies van iets meer dan 0,5 procent. In Parijs was Société Générale het aandeel dat het meeste moest inleveren: 1,5 procent. Dassault won daar 2,2 procent. Londen week niet af van Frankfurt en Parijs met relatief veel plussen. WPP was met een verlies van 3,5 procent een opmerkelijke daler.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,3 procent in het groen.

De S&P 500 index verloor woensdag 0,2 procent tot 2.879,84 punten. De Dow Jones index daalde 0,17 procent tot 26.004,83 punten en technologiebeurs Nasdaq zakte 0,38 procent tot 7.792,72 punten.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.