Europese beurzen hoger gesloten

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag hoger gesloten, herstellend van de ochtendverliezen. De FTSE 100 sloot op zijn hoogste niveau in zes maanden, terwijl de Belgische hoofdindex onderuit ging na een winstwaarschuwing.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,2 procent tot 391,35 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,1 procent op 12.235,51 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,2 procent op 5.591,69 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,9 procent hoger op 7.523,07 punten. De Bel20 index daalde 1,2 procent.

De Europese beurzen noteerden in eerste instantie overwegend lager, terwijl oliegerelateerde aandelen het goed deden dankzij een oplopende olieprijs, nadat Washington zei de vrijstelling aan een aantal landen om ruwe olie te importeren uit Iran te zullen beëindigen. Hierdoor worden circa 1 miljoen vaten per dag aan de markt onttrokken. Gedurende de tweede helft van de handelsdag trok Europa zich echter op aan de hogere Amerikaanse aandelenmarkten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets merkte op dat het optimisme op de Europese aandelenmarkt aanhoudt, ondanks de recente lauwe economische rapporten uit de eurozone. “Het lijkt erop dat beleggers teleurstellend economisch nieuws als positief nieuws voor de aandelenmarkten beschouwen, aangezien sommige handelaren van mening zijn dat de ECB tegen het einde van het jaar zal ingrijpen”, zei Madden.

Een lage rente in combinatie met meevallende kwartaalcijfers is volgens sales trader Gert Berendse van ING een ideaal scenario voor aandelen. Wel steekt hier en daar hoogtevrees de kop op, waarschuwde hij.

Op macro-economisch vlak werd dinsdag in Europa bekend dat het consumentenvertrouwen in de eurozone in april is gedaald. De index ging van min 7,2 in maart naar 7,9 negatief deze maand. Wel noteert de index daarmee boven het langjarig gemiddelde.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1203. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1244 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1255 op de borden.

Olie noteerde dinsdag tot 1,5 procent hoger.

Bedrijfsnieuws

Ahold Delhaize daalde 3,2 procent, nadat de supermarktketen meldde dat stakingen in de Verenigde Staten een eenmalige impact op de operationele winst zal hebben van 90 tot 110 miljoen dollar. Het concern meldde een akkoord gesloten te hebben met lokale vakbonden, waardoor werknemers weer aan het werk konden. Ook kreeg het aandeel een downgrade om de oren van Bernstein.

Umicore daalde 16,8 procent na een winstwaarschuwing. Vooral een lagere vraag in China naar elektrische auto’s noopten het bedrijf tot voorzichtigheid.

Royal Dutch Shell won 1,8 procent en BP steeg 2,6 procent, terwijl Tullow Oil 3,3 hoger noteerde vanwege de hogere olieprijs. De Franse oliedienstverlener Technip werd 4,3 procent duurder. Daarmee deed het aandeel het iets beter op de Franse beurs dan luxe-concern Kering dat 4,2 procent steeg.

EasyJet daalde 4,0 procent en de moedermaatschappij van British Airways, International Consolidated Airlines, verloor 3,3 procent, vanwege de hogere brandstofkosten. Deutsche Lufthansa verloor 2,1 procent en Air France-KLM sloot 5,9 procent lager. De Frans-Nederlandse maatschappij moet volgens Franse kranten weer vrezen voor nieuwe stakingen.

Barclays daalde 1,7 procent. The Financial Times meldde dat de Britse bank de bonussen voor zijn investeringsbankiers gaat verlagen, als onderdeel van een groter bezuinigingsplan. Berendse van ING wees erop dat financials het sowieso wat lastig hadden. Volgens hem worstelen de banken met de aanhoudend lage rente.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,7 procent hoger op 2.928,84 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,0 procent in het groen.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.