>>> Uw advertentie hier? <<<


Europese beurzen eindigen lager

(ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag lager gesloten, nadat Wall Street dinsdag een stapje terug deed omdat verwachtingen voor het internationale handelsklimaat los zand bleken.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 sloot 0,3 procent lager op 379,74 punten. De Duitse DAX daalde 0,3 procent tot 12.115,68 punten. De Franse CAC 40 verloor 0,6 procent tot 5.374,92 punten. De Britse FTSE zakte 0,4 procent naar 7.367,62 punten.

“Het sentiment erodeerde wat omdat beleggers eraan werden herinnerd dat het handelsdispuut tussen de VS en China nog springlevend is”, zei David Madden van CMC Markets. President Donald Trump bleef zich ferm opstellen naar China en houdt de deur open voor hogere importheffingen. Ook in China lijkt men niet van de gekozen harde lijn te willen afstappen.

Volgens Madden zijn sommige beleggers hun long-posities aan het afbouwen, nu duidelijk is geworden dat aan beide kanten van de Stille Oceaan de hakken diep in het zand staan.

De consumentenprijzen van de Verenigde Staten stegen in mei minder hard, bleek woensdagmiddag, met 1,8 procent, waar 1,9 procent was voorzien. Dit zou de kans op een renteverlaging in de VS kunnen vergroten. Volgende week komt de Federal Reserve bijeen voor een beleidsvergadering.

Er was niet veel impact van het cijfer op de euro/dollar. Die noteerde op 1,1325. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1331 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er 1,1330 op de borden.

Eerder woensdag bleken de Japanse machine-orders in april te zijn opgelopen met 4,3 procent na een krimp met een zelfde percentage in maart. De Chinese consumentenprijzen stegen iets sneller dan in april. De producentenprijzen stegen juist minder hard.

De olieprijs bleef lager na een onverwachte toename van de Amerikaanse olievvoorraden. Een vat juli-future West Texas Intermediate noteerde 2,4 procent in het rood op 51,97 dollar, terwijl de prijs voor een augustus-future Brent 2 procent omlaag ging.

Bedrijfsnieuws

Energiefondsen zoals Total, dat 2,8 procent inleverden, verloren terrein. Shell werd 1,1 procent minder waard en het Italiaanse ENI verloor 1,8 procent.
Ook Technip, dat diensten levert voor de energie-industrie moest het ontgelden met een koersdaling van 3,6 procent.

Bierbrouwers wonnen terrein. AB Inbev steeg 1,0 procent en Heineken 0,9 procent. Ook Unilever was in trek. Het aandeel klom 1,2 procent, nadat de topman tegen het FD zei dat het concern weer meer merken wil gaan voeren.

Axel Springer won 11,5 procent in Frankfurt. De uitgever kreeg van KKR een bod van 63,00 euro per aandeel op de aandelen die niet in handen zijn van de familie van de oprichter. Het uitgeversconcern had al laten weten in gesprek te zijn met de private-equity-investeerder.

Vitamine A-tekorten bij BASF kunnen het bedrijfsresultaat van rivaal DSM stuwen, schreef JPMorgan woensdag na berichten over technische productieproblemen bij het Duitse concern. DSM sloot 1,4 procent hoger, BASF verloor in Frankfurt 1,3 procent.

Het Spaanse Inditex, de eigenaar van Zara en andere bekende modemerken verbeterde zijn marges met dank aan meer onlineverkopen. Het aandeel leverde de aanvankelijke winst in en verloor 1 procent.

In Londen bleef dinsdag Fresnillo wat achter bij de sterke stijging voor aandelen van mijnbouwers, woensdag dikte juist dit aandeel 2,8 procent aan.

Banken hadden het lastig. Unicredit verloor 2,1 procent in Milaan. Ook in Parijs behoorden de banken tot de dalers, met bijvoorbeeld een verlies van 1,5 procent voor Credit Agricole. In Frankfurt verloor Deutsche Bank 0,9 procent. Het Spaanse Banco de Sabadell leverde 1,8 procent in.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen stonden donderdag tot een half procent lager rond sluitingstijd in Europa.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.