>>> Uw advertentie hier? <<<


Brusselse beurs heeft opnieuw last van handelsoorlog

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag na een heropleving de afgelopen dagen in het rood gesloten. De Bel20 sloot met 0,4 procent in het rood op 3.500,78 punten.

De beurzen gaan terug in het rood omdat het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China terug op de voorgrond komt.

Volgens Vincent Juvyns, marktanalist bij JP Morgan Asset Management, is er weinig reden om een oplossing op korte termijn te verwachten. “De G20 top wordt momenteel al voorbereid door verschillende experten en die werken momenteel niet aan een handelsakkoord. De kans is dus klein dat we dit bereiken tegen het einde van de maand,” aldus de econoom.

De situatie is volgens hem “zorgwekkend, maar vroeg of laat zal het gezond boerenverstand wel naar boven komen.” stelde Juvyns, die opperde dat een oplossing misschien zelfs pas na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zou kunnen worden gevonden.
De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in mei op maandbasis net zo hard gestegen als voorzien. De prijzen stegen met 0,1 procent op maandbasis en 1,8 procent op jaarbasis.

Ook vanuit de andere tegenstrever in de handelsoorlog kwam er macro-nieuws. De Chinese consumentenprijzen zijn in mei in een hoger tempo gestegen dan een maand eerder.

De Chinese producentenprijzen stegen in mei dan weer op jaarbasis conform de verwachting met 0,6 procent, na een stijging van 0,9 procent in april.

Ander macro-nieuws kwam uit de Verenigde Staten. De voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten zijn vorige week onverwacht gestegen. Dit bleek uit cijfers van het Amerikaanse energieministerie. De olieprijzen daalde met 2,0 procent.

De euro/dollar werd rond het slot in Brussel op 1,1325 verhandeld.

Stijgers en dalers

In de Bel 20 viel vooral Colruyt op met een sterke daling. Volgens senior financial economist Tom Simonts van KBC heeft Goldman Sachs het advies voor Colruyt verlaagd van Neutraal naar Verkopen. Het koersdoel werd ook verlaagd van 51,00 naar 49,00 euro, wat een neerwaarts potentieel betekent van maar liefst 27 procent, aldus Simonts. Colruyt zal volgende week tevens zijn jaarcijfers publiceren. Het aandeel was de grootste daler met een daling van 5,7 procent.

Ook was er in de Bel 20 nieuws van AB Inbev. Berenberg verhoogde het koersdoel voor de brouwer van 90,00 naar 103,00 euro met een ongewijzigd koopadvies.

Berenberg meent dat de beursgang in Azië een positieve impact zal hebben op de schuldafbouw van AB InBev. Verder benadrukt de bank dat de beëindiging van een exclusief contract tussen Heineken en Oxxo in Mexico waarschijnlijk ook positief zal zijn voor AB InBev.

Voor de analist geeft de dominante positie van AB InBev in groeimarkten in Zuid-Amerika en Afrika een aantrekkelijke langetermijnpositie die nog niet ingeprijsd is. Het aandeel steeg met 1,3 procent.

In de Bel Mid kwam er ook nieuws van de Antwerpse rederij Euronav. Euronav Luxembourg, een dochterbedrijf van Euronav, wil een achtergestelde obligatielening uitgeven, ter waarde van 150 miljoen dollar. Het aandeel had vandaag echter last van een moeilijke beursdag en daalde met 3,7 procent.

Ook was er nieuws van een nieuwkomer op Euronext Brussel. De aandelen van het Franse biotechbedrijf Advicenne zullen vanaf vandaag op de Brusselse beurs worden verhandeld. De primaire beursnotering van de aandelen blijft wel de beurs van Parijs. Advicenne profiteert nu van een cross-listing op de twee grootste Euronext-markten voor bedrijven in de life sciences sector met als doel de zichtbaarheid van haar aandelen in België en in heel Europa te vergroten, aldus Advicenne. Het aandeel steeg met 3,3 procent.

In de Bel Small was Roularta Media de grootste stijger samen met Smartphoto Group. Beide aandelen stegen 1,5 procent. De rode lantaarn ging naar Acacia Pharma met een daling van 3,6 procent. Asit Biotech verloor ook 1,4 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten gingen de Amerikaanse beurzen lager. De breed samengestelde S&P500 index leverde 0,2 procent in op 2.879,20 punten.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.