Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Brussel naar verwachting hoger van start

(ABM FN) De Brusselse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht hoger van start. Wall Street sloot donderdagavond na een wisselvallig koersverloop in het groen.

De Brusselse beurs eindigde donderdag nog in het rood, ondanks een positieve start van de dag. De Bel20 gaf 0,5 procent prijs tot 3.571,13 punten mede door de slechte prestatie van Umicore.

Europese beleggers begonnen donderdag positief aan de handelsdag, in de nasleep van een verruimingsgezinde verklaring woensdag van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve voor het Amerikaanse Congres. Een renteverhoging later deze maand lijkt daardoor welhaast een zekerheid.

Ook de notulen van het laatste rentebesluit van de Europese Centrale Bank werden positief ontvangen. De centrale bank overwoog in juni nieuwe stimuleringsmaatregelen en kan er volgens ING in juli vermoedelijk niet omheen om ook daadwerkelijk actie te ondernemen.

“Het herstarten van QE zou een duidelijke boodschap zijn en sterk onderstrepen dat de ECB bereid is om alles te doen wat nodig is om de inflatie en economische groei te stimuleren”, aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

De Amerikaanse president Donald Trump verstoorde echter het sentiment door donderdagmiddag via twitter te melden dat hij teleurgesteld is in China. “China laat ons in de steek”, schreef hij. Beijing koopt niet de beloofde Amerikaanse landbouwproducten, aldus de president. “Hopelijk beginnen ze hier binnenkort mee”, voegde hij toe.

Wall Street vond uiteindelijk toch weer de weg omhoog en wederom stond Trump aan de basis van de draai van het sentiment. Via een woordvoerder van het Witte Huis liet hij weten dat een plan om het systeem van overheidsvergoedingen voor medicijnen te wijzigen, niet door gaat.

Het plan mikte op een vaste vergoeding voor geneesmiddelen, waardoor de soms exorbitante prijzen voor medicijnen in Amerika tot het verleden zouden moeten behoren. Volgens het Congressional Budget Office zou het plan echter amper invloed hebben op de prijsstelling van geneesmiddelen, waardoor Trump besloot het plan af te schieten.

De zorgverzekeraar en Dow Jones component United Health klom direct na het nieuws zes procent, terwijl farmabedrijven juist fors terrein prijs gaven. In New York scherpte de Dow Jones index, met dank aan United Health, de hoogste stand ooit aan en doorbrak daarmee de 27.000 puntengrens. Techbeurs Nasdaq sloot fractioneel lager.

De augustus-future voor een vat ruwe olie sloot donderdag nagenoeg ongewijzigd op 60,42 dollar, nadat woensdag de hoogste prijs sinds 22 mei werd genoteerd aan het slot op de New York Mercantile Exchange.

Het muntpaar euro/dollar noteert daarnaast vanochtend vrij vlak op 1,1274.

In Azië noteren de beurzen vanochtend dicht bij huis en overwegend hoger. Alleen de beurs in Sydney koerste met enkele tienden van een procent in het rood.

De Singaporese economie bleek in het afgelopen kwartaal volgens voorlopige cijfers op kwartaalbasis met 3,4 procent te zijn gekrompen. Het cijfer was fors slechter dan de verwachtingen en met name de maakindustrie lag ten grondslag aan de forse krimp.

Beleggers hebben vandaag oog voor de vrijgave van de industriële productie in mei in de eurozone en de Amerikaanse producentenprijzen in juni.

Bedrijfsnieuws

Orange Belgium en Proximus hebben een voorakkoord ondertekend over het delen van mobiele toegangsnetwerken, die tegen het einde van het jaar definitief moet worden. Het plan houdt in dat Proximus en Orange Belgium hun bestaande radiotoegangsnetwerken, zoals zendmasten, antennes en basisstations, samenvoegen tot een gezamenlijk netwerk.

De positieve uitkomsten van een fase 3 studie van Acacia Pharma naar de behandeling van misselijkheid en braken na een operatie zijn gepubliceerd in het vakblad Anesthesia & Analgesia.

Cofinimmo zal 680.603 nieuwe aandelen uitgeven als gevolg van de uitoefening van de terugkoopoptie van bevoorrechte aandelen. Van de houders van deze aandelen stemde 97,5 procent in met de conversie.

Alle kredietverstrekkers van Nyrstar steunen de Lock-Up overeenkomst die op 15 april werd voorgesteld.

Slotstanden Wall Street

De breed samengestelde S&P 500 index steeg donderdag 0,2 procent tot 2.999,91, net onder de grens van drieduizend punten. De Dow Jones index steeg 0,8 procent tot 27.088,08 punten en de Nasdaq zakte 0,1 procent tot 8.196,04 punten.