Brussel in het rood

(ABM FN) De handelsweek is slecht begonnen in Brussel met een hoofdindex die in het rood dook. De Bel20 verloor 1,2 procent op 3.806,98 punten.

Het sentiment werd gedrukt door een winstwaarschuwing van Umicore en tegenvallende vooruitzichten voor Melexis, meende hoofdstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis.

Naast de stroom aan bedrijfscijfers was er weinig nieuws te rapen op macro-economisch vlak.

De verkoop van nieuwe eengezinswoningen in de Verenigde Staten is in maart met 4,5 procent op maandbasis gestegen tot een geannualiseerd aantal van 692.000 stuks. Er werd gerekend op 650.000 verkochte nieuwe eengezinswoningen.

Het consumentenvertrouwen in de eurozone is in april met 0,7 punten gedaald naar 7,9 negatief. Dit meldde de Europese Commissie vandaag. De indicator noteert hiermee wel boven zijn langetermijngemiddelde van min 11,3.

Dit is een negatief cijfer die de slechte macrocijfers van de eurozone van de laatste maanden bevestigt, aldus Gijsels. Er werd een lichte stijging verwacht. Volgens hem profiteert Europa weinig of niet van de herstel van de wereldeconomie.

Toch meent Gijsels dat de beurs ervan uitgaat dat Europa een inhaalslag zal maken in het tweede halfjaar. Er is weinig verschil te zien in de prestaties van de Europese en de Amerikaanse beurzen sinds de start van het jaar, terwijl de Europese macrocijfers slechter zijn dan de Amerikaanse. Zou het herstel niet komen dan zal de markt ontgoocheld zijn.

Verder meent strateeg Vincent Juvyns van JPMorgan Asset Management dat de stimuleringen door Shanghai ook positief kunnen uitpakken voor de Europese economie, die eerder nog werd geraakt door de vertraging in China. “Dus kan het nu profiteren van het herstel”, aldus Juvyns.

Het muntpaar euro/dollar werd op 1,1203 verhandeld, terwijl er donderdag nog een stand van 1,1300 op de borden stond.

Voor deze week benadrukt Gijsels dat het resultatenseizoen volop aan de gang is. De bedrijfscijfers zullen voor beweging zorgen, zoals vandaag te zien was. Hij verwacht dat de cijfers de verwachtingen zullen overtreffen, aangezien de verwachtingen momenteel ook laag zijn. Maar men kan slechte uitschieters zoals Umicore vandaag niet uitsluiten.

Stijgers en dalers

In de sterindex kreeg Umicore een pandoering van 17,3 procent na waarschuwende woorden van de onderneming. Door tegenvallers als een lagere vraag naar elektrische auto’s uit China verwacht Umicore pas 12 tot 18 maanden later zijn eerder gegeven prognoses te behalen van 100.000 ton verkochte kathodematerialen in 2019 en 175.000 ton productiecapaciteit tegen eind 2021. Voor dit jaar voorspelt het bedrijf een recurrente EBIT tussen 475 miljoen en 525 miljoen euro, tegen 514 miljoen euro een jaar eerder. De eerder afgegeven verwachtingen voor 2020 van een EBIT van 675 miljoen tot 725 miljoen euro zullen vermoedelijk niet worden gehaald, maar het bedrijf voorziet wel nog altijd een significante toename van de inkomsten en de winst in 2020.

KBC Securities haalde het aandeel Umicore van zijn kooplijst en verlaagde het koersdoel naar 45,00 euro. Ook bij Degroof Petercam verlaagde analiste Nathalie Debruyne het koersdoel naar 43,00 euro met een ongewijzigd koopadvies. Debruyne vindt dat Umicore wel een aantrekkelijk aandeel blijft op het lange termijn. 

Daarentegen won Argen-X 4,2 procent en Sofina 2,3 procent. Barco verloor 1,0 procent.

Op de tweede lijn herstelde de koers van Melexis zich lichtjes in de namiddag. Na een sterke daling vanochtend eindigde het aandeel 1,2 procent lager. De cijfers over het eerste kwartaal waren niet heel verrassend, ook omdat de chipbakker zelf al had gewaarschuwd voor een lagere omzet. Wel concludeerden analisten van ING en NIBC dat Melexis voorzichtiger klonk over de rest van 2019. “Erg terughoudend”, aldus ING. “We verwachten dat de taxaties voor de EBIT in 2019 met ongeveer 5 procent omlaag gaan.” Voor heel 2019 rekent Melexis nu op een marge van 41 tot 43 procent. De consensus staat op 43,7 procent, merkte NIBC op.

Bpost heeft de sterkste daling van de BelMid geboekt met een verlies van 2,0 procent. Care Property Invest verloor 1,8 procent en Orange Belgium 1,5 procent. Het telecombedrijf komt morgen met een kwartaalupdate. Er wordt een omzetstijging verwacht door de consensus die door het bedrijf werd samengesteld.

Biocartis won 3,7 procent en Fagron 3,3 procent.

Bij de kleinere aandelen steeg Greenyard 5,8 procent en Global Graphics 2,1 procent. Balta Group verloor 3,0 procent en Jensen-Group 1,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten koersten de Amerikaanse beurzen hoger. De toonaangevende S&P500 won 0,7 procent op 2.928,61 punten.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.