Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com Brussel in het groen naar aanloop resultatenseizoen - Beursig


Uw advertentie hier?


Brussel in het groen naar aanloop resultatenseizoen

(ABM FN)  De Brusselse beurs eindigde vrijdag voorzichtig in het groen in aanloop naar het resultatenseizoen. De Bel20 won 0,2 procent tot 3.578,37 punten, dit terwijl AB InBev voor sterke negatieve druk zorgde op de index.

Nu de tweede handelsweek van juli eindelijk afgerond is, bereiden beleggers zich traditiegetrouw voor om de eerste resultaten van het komende resultatenseizoen te ontleden. Enkele bedrijven zoals de chemiegigant BASF eerder deze week en de autofabrikant Daimler kwamen echter al met winstwaarschuwingen wat erop wijst dat het resultatenseizoen dit jaar onder negatief gesternte kan verlopen.

“De winstvooruitzichten zijn redelijk naar beneden herzien in aanloop naar het resultatenseizoen”, zegt Philippe Gijsels, hoofd strategie bij BNP Paribas Fortis. “Zo wordt in de Verenigde Staten gemiddeld een winstdaling van 3 procent verwacht op basis van hetzelfde kwartaal van 2018. De verwachtingen zijn niet hooggespannen doordat de economie aan het vertragen is en de PMI’s op veel plaatsen in de wereld  onder de 50 zijn gedoken”, aldus Gijsels.

Volgens de strateeg gaan de meeste bedrijven waarschijnlijk wel over de analisten verwachtingen gaan omdat de winstvoorspellingen enkele weken voor de resultaten naar beneden zijn gezet. Hierdoor zal waarschijnlijk 70 à 80 procent van de bedrijven over de lat springen zoals de traditie het wil. Echter valt het Gijsels op dat wanneer de resultatenverwachtingen naar beneden worden gezet, dat de beurzen hier normaal onder lijden. Echter is dit dit jaar niet gebeurd doordat Trump en de centrale banken voor steun zorgde wat ook meegenomen moet worden in de verwachte marktreactie de komende weken aldus de strateeg.

“Wat de markten de komende weken vooral zal beïnvloeden, zijn de vooruitzichten die de bedrijven zullen geven en wat ze verwachten van de tweede jaarhelft”, zegt Gijsels. “In de komende kwartalen wordt er toch nog wat groei verwacht, maar als de bedrijven dit gaan kunnen waarmaken is helemaal niet zeker”, volgens de strateeg.

“Het zal moeilijk zijn voor veel bedrijven om positieve vooruitzichten te geven. De visibiliteit op de wereldeconomie is zeer laag en de onzekerheid over de handelsoorlog zorgt ervoor dat de bedrijven niet geneigd zullen zijn om positieve vooruitzichten te geven”, aldus de marktanalist.  

Tot slot kon Gijsels aan de redactie nog meegeven dat in Europa er een winststijging van 5 procent wordt verwacht gemiddeld. “Het tweede kwartaal van vorig jaar was niet goed dus dan is het makkelijker om te groeien op vergelijkende basis. Echter denk ik wel dat dit wat te optimistisch kan zijn waardoor er ruimte is voor ontgoocheling tegenover de Verenigde Staten”.

Op vlak van macro-economisch nieuws waren er enkele interessante cijfers te rapen. Zo daalde de import van buitenlandse goederen door China in juni met 7,3 procent terwijl de export kromp met 3,8 procent. Ook zal China de levering van militair materieel door de Verenigde Staten aan Taiwan beantwoorden met sancties tegen de betrokken bedrijven. Bij schrijven was nog niet bekend als en hoe de Verenigde Staten hierop zullen reageren.

Goed nieuws kwam er dan weer uit Europa. De industriële productie in de eurozone is in mei van dit jaar op maandbasis meer gestegen dan verwacht.

De productie, aangepast voor seizoensinvloeden, nam met 0,9 procent toe ten opzichte van april toen de productie op maandbasis nog daalde met 0,4 procent.

De vraag naar olie geleverd door OPEC zal volgend jaar naar het laagste niveau in 16,5 jaar dalen, terwijl de Amerikaanse olietoevoer zal stijgen. Dit verwacht het Internationaal Energieagentschap vrijdag.

De euro/dollar werd op 1,1260 verhandeld. De olieprijzen noteren stabiel. De OPEC rekent voor dit en volgend jaar op een groeivraag van 1,14 miljoen vaten per dag. Verder verwacht de OPEC dat landen buiten het kartel minder zullen produceren dan eerder gedacht.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex werd er vandaag extra aandacht besteed aan de telefoniebedrijven. De plannen van Proximus en Orange Belgium om hun mobiele netwerken te delen met behoud van hun operationele onafhankelijkheid is positief zegt analist Ulrich Rathe van Jefferies.

De netto meerwaarde vanaf de eerste tien jaren werd op 0,40 euro voor Proximus en op 1,10 euro voor Orange Belgium geschat door de zakenbank. Proximus denkt door de deal te kunnen genieten van een jaarlijks meevaller voor de cashflow van 35 miljoen tot 40 miljoen euro tegen 2024. Orange Belgium verwacht dan weer een cumulatieve besparing van 300 miljoen euro op de investeringen over 10 jaar met initiële kosten van 130 miljoen euro in 3 jaar.

Jefferies hanteert een Houden advies voor Proximus met een koersdoel van 23,10 euro. Voor Orange Belgium heeft Jefferies ook een Houden advies, maar met een koersdoel van 15,10 euro. Proximus en Telenet stijgen in de Bel20 met 0,7 procent en 0,2  terwijl Orange Belgium in de Bel Mid stijgt met 3,3 procent.

Slechter nieuws kwam van AB InBev. De bierbrouwer stelt de bekendmaking van de intekenprijs voor de beursgang van zijn Aziatische dochter Budweiser Brewing Company uit. Het is niet bekend waarom AB InBev hiertoe besloot. Op donderdag meldden diverse media al dat de beursgang van Budweiser aan de onderkant van de prijsvork kan uitkomen. Budweiser, dat een portefeuille heeft van 50 biermerken in de regio Azië-Pacific, wil ruim 1,6 miljoen aandelen verkopen tegen een prijs van 40 tot 47 Hongkong dollar per stuk. De eerste handel wordt voorzien op 19 juli. Het aandeel daalt 1,4 procent op het nieuws en is daarmee na UCB dat met 2,0 procent daalt de sterkste daler in de index.

Buiten het nieuws van de samenwerking met Proximus, kon Orange Belgium ook genieten van een extra koopadvies in de Bel Mid.  Coles ziet de samenwerkingsdeal voor Proximus als een verstandige stap waarbij de lagere kosten leiden tot de koersdoelverhoging. Barclays blijft wel voorzichtig vanwege de concurrentie en het risico dat de besparingen opnieuw worden geïnvesteerd om de uitrol van glasvezel te versnellen.

Verder schrijft Coles dat Telenet nu de enige telecomoperator is zonder partner voor het uitrollen van 5G. Dit zal “waarschijnlijk tot een concurrentienadeel leiden” op het gebied van mobiel telefonie. Coles meent dat het zinvol zou zijn voor Telenet om aan te haken bij de samenwerking tussen Proximus en Orange, “hoewel het gecompliceerd kan worden door strengere emissiewetgeving in België.”

Onder de kleinere aandelen kwam er ook nieuws van Nyrstar. Alle kredietverstrekkers van Nyrstar steunen de Lock-Up overeenkomst die op 15 april werd voorgesteld. Dit meldde het zinkbedrijf in een persbericht.

Verder meldde Nyrstar dat het beperkt is door de voorwaarden van de overeenkomst, in de betaling van bepaalde schulden, met inbegrip van de converteerbare obligaties. Bijgevolg heeft Nyrstar de rentebetaling die vandaag verschuldigd is met betrekking tot de converteerbare obligaties niet verricht. Het aandeel wordt al sinds 24 juni niet meer verhandeld.

Onder de kleinere aandelen waren Keyware en Iep Invest de grootste stijgers met een stijging van 7,5 en 6,1 procent. Lotus Bakeries was dan weer de grootste daler met 2,5 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij het sluiten van de Europese markten koersten de Amerikaanse beurzen hoger. De Dow Jones index handhaafde zich boven de 27.000 punten en de S&P 500 steeg weer boven de 3.000 punten. 

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.