Brussel eindigt in het groen

(ABM FN) De Brusselse beurs is dinsdag in het groen gesloten. De Bel20 index steeg 0,9 procent naar 3.526,94 punten.

Er viel niet veel nieuws te rapen op macro-economisch vlak. In de VS is het vertrouwen onder ondernemers in midden- en kleinbedrijf in januari gedaald, maar het aantal Amerikaanse vacatures steeg sterk in december.

Het positief sentiment vandaag werd geduwd door de mogelijke ontmoeting tussen Xi Jinping en Donald Trump die een einde zou maken aan het handelsconflict, maar ook door het akkoord over de Mexicaanse grens dat een tweede shutdown zou voorkomen.

“Het huidige herstel lijkt dan ook vooral gedreven door de hoop op deze deals, waarbij met name Trump de pret nog kan bederven. Bij het uitblijven van een handelsovereenkomst tussen de VS en China of een hernieuwde shutdown van de Amerikaanse overheid kan de stemming dan ook zeker weer omslaan”, waarschuwde marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank.

De euro/dollar werd op 1,1312 verhandeld.

Het oliekartel OPEC heeft in januari de olieproductie gemiddeld met 797.000 vaten per dag zien afnemen. Olie noteerde dinsdag flink hoger.

Stijgers en dalers

In de sterindex ging Umicore met 4,2 procent omhoog. Deze stijging werd gevolgd door Bpost en KBC Groep, met winsten van 2,8 en 2,2 procent. KBC Groep zal donderdag voorbeurs zijn resultaten publiceren. Er wordt winstdaling voor de bank verwacht door analisten.

Morgan Stanley heeft het koersdoel van ING verhoogd van 12,80 euro naar 13,50 euro, bij een ongewijzigd Gelijkgewogen advies. De analisten hebben de ramingen voor ING verhoogd, naar aanleiding van een sterkere outlook voor de omzet en een grotere kapitaalopbouw. “Die grotere kapitaalopbouw verlaagt de dividendrisico’s, als het management bezig is met het compenseren van de tegenwind van Basel IV”, stelde Morgan Stanley. Het aandeel won 0,2 procent.

Aperam en Telenet waren de grootste verliezers van de Bel20, met dalingen van 1,3 en 1,4 procent. Telenet zal net als KBC donderdag voorbeurs de jaarcijfers presenteren. Analisten verwachten dat het telecombedrijf winst heeft kunnen genereren uit een vrijwel gelijk gebleven omzet.

In de Midcap ging Lotus Bakeries op kop met een winst van 6,6 procent, nadat het aandeel maandag ook al steeg na het openen van de boeken. Melexis won 5,1 procent.

Orange Belgium won 0,4 procent. Morgen voorbeurs opent het telecombedrijf de boeken. Analisten verwachten een stijgende omzet, terwijl de winstgevendheid iets zou worden gedrukt.

Shurgard en Fagron verloren 1,5 en 1,4 procent.

Bij de kleine aandelen was Jensen-Group de grootste winnaar, met een winst van 2,0 procent. Quest for Growth won 1,7 procent en Vastned Retail Belgium 1,3 procent.

Sequana Medical daalde naar 7,46 euro. Het aandeel werd maandag voor het eerste verhandeld op een introductieprijs van 8,50 euro.

Nyrstar en MDxHealth sloten ook met verliezen, van respectievelijk, 10,9 en 9,3 procent.

Tussenstand Wall Street

Bij de slotbel in Brussel won Wall Street ruim een procent.