Brussel blijft in ban van handelsconflict

(ABM FN) Het herstel van de Brusselse beurs was slechts van korte duur en woensdag gingen we licht negatief de dag uit, al trad er in de namiddag herstel op. De Bel20 index ging fractioneel lager op 3.493,82 punten.

De aandacht blijft gericht op de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. De markten gingen alweer lager maar herstelden na een bericht van Bloomberg dat de Amerikaanse president Donald Trump importheffingen op auto’s mogelijk zes maanden uitstelt. Deze heffingen zouden de Amerikaanse relatie met Europa en Japan geen goed doen.

“Als je heel de handelsdeal met China onderuit haalt en tegelijk ook andere deals in twijfel trekt dan word je gewoon geconfronteerd met een andere realiteit,” stelde Tom Simonts, Senior Financial Economist bij KBC.
“Op Bloomberg zagen we dan weer net passeren dat hij de importtarieven op auto’s voor zich uit zou willen schuiven. Daar lijkt hij ook weer gas terug te nemen en 360 graden te draaien,” vervolgde Simonts.

“De markten worden geconfronteerd met een manisch depressieve predident,” concludeerde de econoom, die meent dat het grote conflict zich wel tussen China en de Verenigde Staten afspeelt. Op lange termijn zou het daar gaan over een machtsspel om technologie en Europa is dan een minder grote bedreiging voor de Verenigde Staten.

Een volgende belangrijke ontmoeting tussen de presidenten Donald Trump en Xi Jinping staat eind juni gepland in Japan, tijdens de G20-meeting.

De economische bedrijvigheid in China koelt wat af, zo bleek eerder woensdag uit macro-economische cijfers die het land publiceerde. Zo stegen de industriële productie, de detailhandelsverkopen en de investeringen minder hard.

De Amerikaanse detailhandelsverkopen daalden in april op maandbasis ook met 0,2 procent, na een daling van 1,7 procent in maart. De industriële productie in de grootste economie ter wereld daalde vorige maand met 0,5 procent ten opzichte van maart.

Het bruto binnenlands product van de eurozone steeg in het eerste kwartaal ook in een nieuwe meting op kwartaalbasis met 0,4 procent. In het voorgaande kwartaal was de groei nog 0,2 procent op kwartaalbasis.

Verder bleek vanochtend dat de Duitse economie in het eerste kwartaal groei boekte. In het afgelopen kwartaal steeg het Duitse bruto binnenlands product, aangepast voor kalendereffecten, met 0,4 procent op kwartaalbasis, hetgeen conform verwachting was. Op jaarbasis was de groei 0,7 procent. Volgens econoom Carsten Brzeski van ING suggereert deze sterke groei dat paniek over de Duitse economie overdreven is. “Maar er is nog altijd geen ruimte of tijd voor zelfgenoegzaamheid”, waarschuwde hij.

De Franse consumentenprijzen zijn in april harder gestegen dan bij een voorlopige peiling werd gerapporteerd. Op jaarbasis kwam de inflatie uit op 1,3 procent, terwijl eerder nog werd uitgegaan van een stijging van de consumentenprijzen van 1,2 procent. In maart was dit nog 1,1 procent.

Uit eigen land kwamen ons ook een hoop macro-economische cijfers tegemoet. Zo werd er in februari voor de eerste keer in maanden een handelsoverschot geboekt en daalde de inflatie in april tot 2,0 procent. De productie-index in de bouwnijverheid vertoonde in maart een daling van 1,8 procent ten opzichte van februari.

De euro/dollar werd verhandeld op 1,1204, voorbeurs was dit nog 1,1211.

De olieprijzen stegen wat na de publicatie van de Amerikaanse olievoorraden, waaruit nochtans een stijging bleek. Een juni future op een vat West Texas Intermediate noteerde 0,7 in het groen op 62,20 dollar.

Stijgers en dalers

In de hoofdindex nam Argen-x de leiding met een winst van 3,3 procent, gevolgd door WDP met een stijging van 1,8 procent.

Ontex daalde 1,2 procent. KBC Securities verlaagde het koersdoel voor de luierfabrikant van 18,00 naar 16,50 euro met een ongewijzigd Houden advies. Ontex kende volgens analist Alan Vandenberghe een zwakke jaarstart en het bedrijf verlaagde dan ook de verwachtingen voor het volledige boekjaar. Het bedrijf miste afgelopen kwartaal de consensusverwachting voor omzet en EBITDA met respectievelijk 1,5 en 1,9 procent, merkte Vandenberghe op.

Ageas verloor 1,2 procent na kwartaalcijfers die onder de verwachting uitkwamen. Toch meent analist Jason Kalamboussis van KBC Securities dat de cijfers in het algemeen wel sterk waren, vooral in Azië. Kalamboussis denkt dat, met de verhoging in februari van de winstverwachting naar 800 à 900 miljoen euro, Ageas verschillende regio’s ziet waar de winstontwikkeling zal verbeteren. De cijfers van vandaag tonen dat Ageas in ieder geval goed is begonnen om deze doelstelling te halen. KBC heeft een Houden advies op Ageas met een koersdoel van 45,00 euro. Ook volgens ING werden de zwakke cijfers van Ageas in België goedgemaakt door sterke resultaten in Azië.

ING daalde 2,2 procent. De geluiden dat ING samen met enkele andere banken jaagt op het Duitse Commerzbank worden steeds sterker.

Umicore verloor 2,1 procent. Credit Suisse verlaagde het koersdoel op Umicore van 28,00 naar 27,00 euro met een ongewijzigd Underperform advies.

Op de tweede lijn profiteerde Mithra van groen licht van de Canadese autoriteiten. Het aandeel won 3,0 procent. Euronav deed het nog beter met een plus van 4,5 procent.

Econocom Group ging daarentegen 1,7 procent lager.

Bij de kleinere aandelen trok Texaf de kop met een stijging van 2,3 procent. MdxHealth was de sterkste daler met een verlies van 6,4 procent.

Atenor daalde 1,2 procent. Volgens analist Alexander Makar van KBC Securities was de kwartaalupdate een ‘non-event’. De analist is positief over het verkoopproces van woning- en kantoorprojecten en de sterke ontwikkelingspijplijn die goed gediversifieerd is qua segment en regio. KBC Securities verhoogde het koersdoel naar 56,00 euro met een ongewijzigd Houden advies.

Sequana Medical won 1,4 procent nadat werd bekendgemaakt dat de alfapump is opgenomen in de Deutschen Gesellschaft für Gastroenterologie, Verdauungs- und Stoffwechselkrankheiten richtlijnen voor complicaties van levercirrose.

Tussenstanden Wall Street

Tegen Europese sluitingstijd was Wall Street al in het groen gekropen dankzij Trump. De breed samengestelde S&P500 index ging 0,6 procent hoger op 2.850,19 punten.

Wilt u beter beleggen? 
Gratis beleggingsinspiratie (1 x per week)


Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.