Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beursupdate: Brussel nipt in het groen

(ABM FN) Een rode start van de dag werd gevolgd door enig herstel op de Brusselse beurs. Terwijl de Bel20 onder druk stond door het koersverlies van indexzwaargewicht AB InBev, koerste de index rond de klok van elf uur toch 0,2 procent hoger op 3.577,36 punten.

Volgens investment manager Simon Wiersma van ING neemt het optimisme over de aanstaande stimulering door de centrale banken in de VS en Europa af door de hoger dan verwachte inflatiecijfers uit Duitsland en de VS.

Toch is de analist van mening dat “de Amerikaanse centrale bank eind deze maand de Fed funds rate met een kwart procentpunt zal verlagen. Om zo dus de economische groei en de inflatie nog wat verder aan te jagen.”

Ook werden beleggers er gisteren aan herinnerd, dat de handelsspanningen tussen de VS en China nog niet voorbij zijn, aldus Wiersma. De Amerikaanse president Donald Trump schreef donderdagmiddag op Twitter dat hij teleurgesteld is in China, omdat het niet meer Amerikaanse landbouwproducten heeft gekocht. “Zoals gezegd, is de handelsoorlog nog niet voorbij”, benadrukte Wiersma.

“Zolang de handelsoorlog tussen de VS en China niet escaleert, de centrale banken meer (gaan) stimuleren en de bedrijfswinsten voldoen aan de analistenverwachtingen, kunnen de aandelenkoersen nog wat verder oplopen”, meent Wiersma. Maar dit betekent niet, dat er geen risico’s zijn, waarschuwt de analist.

Voor hem is er maar iets kleins nodig, zoals een verder oplopende kapitaalmarktrente of een tweet van Trump, om een rem op de koersen te zetten of de stemming te doen omslaan.

Op macro-economisch vlak viel er weinig nieuws te rapen deze ochtend. De industrie in Japan heeft in mei meer geproduceerd. De industriële productie in Japan nam in mei op maandbasis met 2,0 procent toe. Voorlopige cijfers wezen nog op een toename met 2,3 procent.

De import van buitenlandse goederen door China is in juni opnieuw gedaald, terwijl de export ook kromp. De import, uitgedrukt in Amerikaanse dollars, daalde met 7,3 procent, na eveneens een krimp in mei. Dit was een sterkere afname dan de krimp van 3,8 procent waar de markt voor juni op rekende. De export daalde met 1,3 procent. Dat was wel beter dan de krimp van 2,0 procent die werd voorzien.

Volgens Wiersma zijn de handelscijfers uit China belangrijk, want “die geven ons een indicatie over de invloed van de handelsoorlog op de Chinese economie en daarmee de gevolgen voor de groei van de wereldeconomie.”

Vandaag wachten beleggers nog op de vrijgave van de industriële productie in mei in de eurozone en de Amerikaanse producentenprijzen in juni.

De euro/dollar noteerde op 1,1263. De olieprijzen stegen licht.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen was AB InBev de grootste daler met een verlies van 2,0 procent. De bierbrouwer stelt volgens bronnen van persbureau Reuters de bekendmaking van de intekenprijs voor de beursgang van zijn Aziatische dochter Budweiser Brewing Company uit. Het is niet bekend waarom AB InBev hiertoe besloot. Op donderdag meldden diverse media al dat de beursgang van Budweiser aan de onderkant van de prijsvork kan uitkomen.

UCB deed het amper beter met een daling van 1,7 procent.

Umicore trok op kop met een stijging van 2,4 procent, gevolgd door Barco en Aperam met winsten van 1,9 en 1,4 procent.

Orange Belgium en Proximus ondertekenden een voorakkoord over het delen van mobiele toegangsnetwerken, die tegen het einde van het jaar definitief moet worden. Het plan houdt in dat Proximus en Orange Belgium hun bestaande radiotoegangsnetwerken, zoals zendmasten, antennes en basisstations, samenvoegen tot een gezamenlijk netwerk. Analisten reageerden positief op de samenwerkingsplannen. Proximus noteerde 0,2 procent lager, terwijl Orange Belgium 1,3 procent won. Telenet daalde 0,8 procent.

Econocom nam de leiding op de tweede lijn met een winst van 3,1 procent. Lotus Bakeries verloor 1,3 procent.

Bij de kleinere aandelen wist Acacia Pharma 2,9 procent bij te schrijven dankzij de publicatie van positieve resultaten over Barhemsys in het vakblad Anesthesia & Analgesia.

Jensen-Group daalde 3,2 procent.