Beursupdate: AB InBev uitblinker

(ABM FN) De Brusselse beurs is vrijdag dankzij een koerssprong van indexzwaargewicht AB InBev stevig in het groen gekomen.

De Bel20 index won 0,6 procent op 3.434,43 punten.

AB InBev koerst fluks hoger “op geruchten dat de Aziatische activiteiten apart zouden kunnen genoteerd worden op de Aziatische beurs. Weinig details vooralsnog, laat staan bevestiging, maar reden genoeg om het pessimisme van de voorbije twaalf maanden te laten verdampen”, aldus senior financial economist Tom Simonts van KBC.

Het was verder een relatief rustige ochtend, met slechts enkele macro-economische cijfers.

De industriële productie in zowel Spanje als het Verenigd Koninkrijk daalde in november. Daarentegen versnelde de groei van de Britse industrie wel.

Valutahandelaren kijken vandaag echter vooral uit naar het inflatiecijfer vanmiddag uit Amerika, aldus handelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News.

“Vorige maand was het 2,2 procent en alles onder de 2,1 procent zal de markt achter de oren doen krabben, terwijl een cijfer boven de 2,2 procent een grote verrassing zal zijn”, aldus Jongbloed. In combinatie met de recente woorden van voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve zit er dan “absoluut geen renteverhoging” op korte termijn meer in, meent Jongbloed. “En dat betekent lagere dollar en hogere euro.”

De euro/dollar noteerde op 1,1532. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag bewoog het muntpaar nog op 1,1498 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1511 op de borden.

Stijgers en dalers

De mogelijke plannen voor een beursgang zette AB InBev 5,9 procent hoger. Ook meldde de brouwer voorbeurs al dat het obligatieleningen ter waarde van 15,5 miljard dollar heeft geprijsd. De looptijden variëren van 2025 tot en met 2059, waarbij de rentevergoedingen naar mate de looptijd langer is, oplopen van 4,15 naar 5,80 procent. “Met deze operatie verlengt AB InBev de gemiddelde looptijd van zijn schulden”, aldus KBC Securities. Tot slot verlaagde UBS het koersdoel voor AB InBev van 99,00 naar 75,00 euro, maar met een onveranderde koopaanbeveling.

UCB won 1,1 procent en Ageas 1,0 procent. Galapagos en Aperam verloren respectievelijk 0,5 en 1,1 procent.

In de Midcap trok Agfa-Gevaert de kop met een winst van 2,9 procent. Exmar won 2,5 procent.

IBA werd 8,7 procent goedkoper. Senior financial economist Simonts van KBC wees op een adviesverlaging van Jefferies. Het advies ging van Kopen naar Houden en het koersdoel halveerde bijna van 25,00 naar 13,10 euro.

In de Bel Small deed Deceuninck het goed met een koersstijging van 7,3 procent. Jensen-Group won 3,2 procent. Nyrstar en Oxurion verloren 2,4 en 4,0 procent.

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.
Goed(-koop) beleggen? (klik voor info)


Direct het laatste beursnieuws: