Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beursblik: woorden niet langer genoeg voor ECB

(ABM FN-Dow Jones) De Europese Centrale Bank overwoog in juni nieuwe stimuleringsmaatregelen en kan er in juli mogelijk niet omheen om ook daadwerkelijk actie te ondernemen. Dit schreef ING in een reactie op de notulen van de ECB die donderdagmiddag verschenen.

Volgens econoom Carsten Brzeski laten de notulen duidelijk zien hoe belangrijk de centrale bank het vindt om de inflatieverwachtingen op te krikken. Volgens de beleidsmakers liggen die momenteel rond het dieptepunt in 2016.

“Voor 2021 wordt rekening gehouden met een inflatie van 1,6 procent, wat nog aardig verwijderd is van de doelstelling van het uitvoerend bestuur”, stelden de notulen.

Voor de ECB lijken twee dingen momenteel belangrijk, namelijk het mandaat van een prijsstabiliteit van rond de 2 procent en het benadrukken van de bereidheid om actie te ondernemen.

En dat zou volgens Brzeski moeten gebeuren tijdens het komende rentebesluit op 25 juli. De econoom is van mening dat de ECB het niet bij woorden kan laten, ook niet als die zeer verruimingsgezind zijn.

“De enige wanneer waarop dat nog werkt, is wanneer de forward guidance wordt aangepast”, aldus Brzeski. Nadat de ECB in juni zijn guidance voor de rentes aanpaste om duidelijk te maken dat deze tot zeker half 2020 op het huidige niveau blijven, verwacht Brzeski dat een nieuwe aanpassing zal reflecteren dat de rentes ook omlaag kunnen.

Dat zou de deur naar een renteverlaging volledig openzetten. ING sluit niet uit dat de ECB de depositorente deze zomer verlaagt. De markt rekent op een verlaging met 10 basispunten, tot 0,50 procent negatief, maar Brzeski sluit zelfs een verlaging met 20 basispunten niet uit.

Ook het herstarten van het kwantitatief verruimingsprogramma (QE) behoort tot de opties en werd tijdens de afgelopen vergadering al overwogen door de ECB, net als een renteverlaging.

“Het herstarten van QE zou een duidelijke boodschap zijn en sterk onderstrepen dat de ECB bereid is om alles te doen wat nodig is om de inflatie en economische groei te stimuleren”, aldus de ING-econoom.

De ECB kan in juli zijn kruit mogelijk nog grotendeels droog houden door de forward guidance aan te scherpen en een aanstaande renteverlaging aan te kondigen, aldus Brzeski. In dat geval volgt in september waarschijnlijk een bazooka aan maatregelen, met een renteverlaging van 20 basispunten en de herstart van QE.

Maar of het nu juli of september wordt, “Draghi zal zijn post zeker verlaten met vuurwerk”, verwacht de econoom.

De euro is sinds het verschijnen van de notulen in waarde gedaald. Noteerde de munt eerder nog rond 1,1280, is de munt inmiddels teruggezakt tot 1,1257.