Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Beursblik: Barclays zet Orange Belgium op kooplijst

(ABM FN) Barclays heeft in het licht van de aangekondigde samenwerking tussen Orange Belgium en Proximus het advies voor Orange Belgium verhoogd van Gelijkgewogen naar Overwogen en het koersdoel van 20,00 naar 25,00 euro. Voor Proximus handhaafde Barclays het Onderwogen advies,maar verhoogde het koersdoel van 18,00 naar 19,00 euro.

Het delen van netwerken tussen Orange Belgium en Proximus is niet uniek in zijn soort en is een antwoord op de zoektocht van telecomoperators naar lagere mobiele netwerkkosten, aldus analist Simon Coles. Volgens hem zou de samenwerking een snellere uitrol van 5G moeten vergemakkelijken.

Coles meent dat Orange Belgium heeft de economische fundamenten van zijn toekomstige mobiele en vaste netwerk deze week “aanzienlijk” zien verbeteren dankzij met name de lagere groothandelsprijzen voor de kabel. Dit zou versterkt worden door de besparingen die de joint venture met Proximus gaat opleveren. Het nieuwe koersdoel van Orange Belgium impliceert een eencijferige groei van de EBITDA. Verder benadrukte Coles dat de mogelijke komst van een vierde telecomspeler een risico is voor Orange.

Coles ziet de samenwerkingsdeal voor Proximus als een verstandige stap en de lagere kosten leiden tot de koersdoelverhoging. Barclays blijft wel voorzichtig vanwege de concurrentie en het risico dat de besparingen opnieuw worden geïnvesteerd om de uitrol van glasvezel te versnellen.

Verder schrijft Coles dat Telenet nu de enige telecomoperator is zonder partner voor het uitrollen van 5G. Dit zal “waarschijnlijk tot een concurrentienadeel leiden” op het gebied van mobiel telefonie. Coles meent dat het zinvol zou zijn voor Telenet om aan te haken bij de samenwerking tussen Proximus en Orange, “hoewel het gecompliceerd kan worden door strengere emissiewetgeving in België.”

Het aandeel Proximus verloor vrijdag 0,1 procent tot 24,15 euro, terwijl het aandeel Telenet 0,6 procent daalde tot 44§62 euro. Het aandeel Orange Belgium won 1,4 procent tot 19,02 euro.