Op verzoek kunt u teksten aangeleverd krijgen om copyright schending te voorkomen.

Adempauze Europese beurzen

(ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag dicht bij huis gebleven.

De STOXX Europe 600 index sloot vrijwel vlak op 386,85 punten. De Duitse DAX daalde 0,1 procent op 12.323,32 punten. De Franse CAC 40 won 0,4 procent op een stand van 5.572,86 punten. De Britse FTSE verloor 0,1 procent tot 7.505,97 punten.

Marktanalist David Madden van CMC Markets sprak van een gemengd plaatje en een verlate reactie op de zwakke Chinese handelsdata, waardoor de indexen richting het eind van de sessie wat wegzakten.

De Chinese import, uitgedrukt in Amerikaanse dollars, daalde in juni met 7,3 procent, na eveneens een krimp in mei. Dit was een sterkere afname dan de krimp van 3,8 procent waar de markt voor juni op rekende. De export daalde vorige maand ook, met 1,3 procent.

Verder werd bekend dat de industriële productie in de eurozone in mei sterker is gestegen dan verwacht terwijl de Amerikaanse producentenprijzen in juni licht zijn gestegen.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1260. Olie werd iets duurder. Het Internationaal Energieagentschap zei vrijdag in zijn maandrapport dat de vraag naar OPEC-olie volgend jaar mogelijk op een dieptepunt terecht komt, terwijl de Amerikaanse output toeneemt.

Bedrijfsnieuws

Daimler heeft de winstverwachting voor dit jaar opnieuw neerwaarts bijgesteld. De autofabrikant voorziet dat de EBIT in 2019 “significant” lager zal uitpakken dan een jaar eerder. Enkele weken terug bracht de fabrikant ook al een winstwaarschuwing naar buiten. Het aandeel verloor 0,7 procent.

Sectorgenoten als BMW en Renault stegen beide een procent.

Aandelen Thomas Cook verloren dik 59 procent aan waarde. Grootaandeelhouder Fosun wil de noodlijdende reisorganisatie redden met een noodplan van 750 miljoen euro.

AB InBev stelt de bekendmaking van de intekenprijs voor de beursgang van zijn Aziatische dochter Budweiser Brewing Company uit. Dit schreef persbureau Reuters vrijdag op basis van bronnen. In Brussel verloor het aandeel AB InBev een procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerden de Amerikaanse beurzen in het groen.