Beursig beursspel

Het beursspel start in het weekend van 7 en 8 februari (slotkoersen van vrijdag 6 februari zijn tevens aankoopkoersen) en zal eindigen op vrijdag 11 december (de slotkoersen op deze vrijdag worden meegenomen in de uitslag). Instappen in het beursspel kan tot en met het weekend van 28 februari en 1 maart (slotkoersen van 27 februari zijn hierbij de aankoopkoersen) om zo nog een instroom van nieuwe deelnemers mogelijk te maken, echter hoe later iemand start met het beursspel hoe minder het virtuele startkapitaal zal zijn (lees hier verderop meer over).

Klik hier om direct naar het forum te gaan voor deelname aan het beursspel

Er zijn twee grote wijzigingen ten opzichte van het Beursig Beursspel 2014, zo is er iets minder keuze uit verschillende aandelen (maar nog steeds een groot aanbod). De tweede wijziging is het beperken van het aantal wijzigingen die tijdens het beursspel doorgevoerd mogen worden. Iedereen mag bij aanvang van het spel een onbeperkt aantal aandelen selecteren voor de virtuele portefeuilles (let wel op de transactiekosten die als minpunten tellen).

Welke aandelen van welke beurzen doen mee voor het Beursspel?

Natuurlijk doen de AEX en de BEL-20 mee voor het beursspel omdat de bezoekers van onze website en het forum voornamelijk uit Nederland en België komen. Verder hebben wij een aantal van grote indexen toegevoegd om een breed opgezette en diverse keuze aan te bieden. De hoofdindexen in een overzicht:

  • AEX
  • BEL-20
  • CAC-40
  • DAX-30
  • Dow Jones
  • Nasdaq-100

Let op, wanneer er toch onverhoopt een aandeel doorgegeven wordt die niet in één van bovenstaande indexen genoteerd is dan vervalt deze keuze automatisch.

Regels van het beursspel

Elke deelnemer die vanaf het weekend van 7 en 8 februari meedoet begint met een virtueel startkapitaal van 50.000 punten. Om de vroege deelnemers te belonen krijgen deelnemers die later aan het beursspel starten 500 punten minder startkapitaal per weekend dat ze later instappen.

Kortom de toekenning van het virtuele startkapitaal is als volgt:

Weekend van 7 en 8 februari: 50.000 punten

Weekend van 14 en 15 februari: 49.500 punten

Weekend van 21 en 22 februari: 49.000 punten

Weekend van 28 en 1 maart: 48.500 punten

Net als bij een eigen beleggingsportefeuille zijn er kosten voor transacties, de kosten bedragen 20 punten per aankoop of verkoop. Elk laatste weekend van de maand mogen wijzigingen/transacties in de portefeuille worden aangebracht. Let op, het aantal wijzigingen tijdens het spel is voor elke deelnemer beperkt tot maximaal 10 wijzigingen (eerste selectie/deelname van de portefeuille uitgesloten). Met één wijziging bedoelen wij het kopen of het verkopen van een aandeel. Nieuwe deelnames en wijzigingen worden alleen verwerkt als deze uiterlijk in het juiste weekend op zondag 23:59 worden doorgegeven op het betreffende topic op het forum. Wijzigingen die hierna worden doorgegeven worden niet verwerkt.

In het geval van bijzondere omstandigheden zoals een stocksplit of reversesplit zal op dat moment een passende oplossing worden gevonden welke geen invloed zal hebben op het puntentotaal van dat moment. In het geval van ex-dividend gaan zal uitsluitend rekening worden gehouden met cash-dividend, dit dividend tellen wij als nieuwe punten voor de portefeuille. Het ex-dividend gaan moeten deelnemers zelf doorgeven op het topic, zo blijven deelnemers ook actief betrokken bij het spel.

Wanneer een aandeel uit een index gaat kan deze niet meer gekozen worden. Andersom kunnen aandelen die nieuw zijn in een index dan wel worden gekozen. Wie aandelen in heeft die uit een index verdwijnen zal deze aandelen gewoon in portefeuille houden.

Let op, iedereen is vrij om mee te doen maar prijzen worden alleen toegekend aan forumleden met minimaal 20 inhoudelijke berichten die in 2015 op het forum worden geplaatst (berichten op het beursspel-topic tellen niet mee). Dit doen wij om de ’trouwe’ bezoekers van het forum te belonen voor hun bijdrages.

De puntentelling is als volgt, in plaats van een vast aantal aandelen in portefeuille te nemen is er de verdeling van punten naar de gekozen aandelen. De punten worden verrekend met het rendement van het aandeel. Als aan- en verkoopkoers gebruiken wij de slotstanden van de vrijdag (tenzij dit een feestdag is dan zal de laatst gedane koers voor de vrijdag meetellen).

Voorbeeld:

– U begint met 50.000 punten en selecteert de aandelen Shell en Colruyt, waarvan u 30.000 punten op het aandeel Shell zet en 20.000 punten op Colruyt;

– Voor beiden gaan er 20 punten aan kosten af en er blijven 29.980 punten voor Shell over en 19.980 voor Colruyt;

– Na een week is het aandeel Shell gedaald met -2% en Colruyt is gestegen met +1,5%.

U heeft dan 29.990 – 2% = 29.380 punten voor het aandeel Shell en 19.980 + 1,5% = 20.280 punten voor het aandeel Colruyt, gezamenlijk 49.660 punten.

De einduitslag zal worden bepaald aan de hand van de waarde van de portefeuille op het moment dat vrijdag 11 december 2015 alle deelnemende beurzen sluiten.

Prijzen

De prijzen worden op korte termijn bekendgemaakt, volg deze pagina of het onderwerp op het forum.

 

Volg de ontwikkelingen voor het beursspel (klik hier)