Beurscrash lijkt onvermijdelijk ondanks lage volatiliteit

Volgens Zwitserse onderzoekers zijn periodes met lage volatiliteit voor de aandelenbeurzen een voorbode van een beurscrash. Het Swiss Finance Institute toonde aan dat er verband is tussen lage volatiliteit en toppen/bubbles op de aandelenbeurzen. Er werd data geanalyseerd in de periode van 1927 tot en met 2011. Bijna 70% van de crashes werd voorafgegaan door een (zeer) lage volatiliteit.

Angstindex VIX op een laag niveau

De VIX index staat ook wel bekend als volatiliteitsindex of de angstindex. Het is een index welke een verwachting aangeeft voor de komende weken. Wellicht de bekendste VIX index is die van de Chicago Board Options Exchange Volatility Index. Op veel indexen is een volatiliteitsindex van toepassing. De bekendste VIX index geeft een voorspelling of de S&P500 in de komende 30 dagen sterk zal bewegen. Dit kan opwaarts zijn maar vaker zal het een neerwaartse beweging zijn. Onderstaande grafiek laat zien dat de VIX index momenteel erg laag staat.

beurscrash VIX index
De VIX index over de laatste 5 jaar (bron: Bloomberg.com)

Beurscrash laat zich niet voorspellen

De grafiek laat zien dat de kans op een sterke opwaartse of neerwaartse beweging voor de komende weken klein is. Toch lijkt een langere tijd van lage volatiliteit een signaal te zijn dat aandelenbeurzen tegen een top aan zitten. Dit hoeft niet perse een bubble te zijn aangezien een bubble een overdreven prijsvorming is.

De onderzoekers lijken een patroon gevonden te hebben dat de VIX index voor de S&P500 elke vijf jaar tot boven de 20% of meer stijgt. Dit blijft dan ongeveer twee jaar zo om daarna te dalen. Deze periodes gaan dan gepaard met veel volatiliteit op de beurzen wat vrijwel elke keer gepaard ging met een crash. Wanneer de onrustige periode afnam en overging naar een rustige periode daalde de VIX index tot rond een niveau van ongeveer 10. Ditzelfde niveau is nu ook benaderd. Net als veel andere indicatoren geeft deze indicator aan dat er een beurscrash onvermijdelijk is. Enige nadeel is dat het moment niet te voorspellen is, dat kan dus nog maanden tot jaren duren.


Beurscrash lijkt onvermijdelijk ondanks lage volatiliteit

De onderzoekers van het Swiss Finance Institute durfden geen voorspellingen te doen op basis van hun onderzoek. Net zo min durfden zij aan te geven of de huidige lage stand van de VIX index een signaal is voor een komende beurscrash. Het onderzoek was vooral een analyse gekoppeld met crashes die hierna volgden. De langere periodes van lage volatiliteit werden dus vaak (bijna 70 procent) gevolgd door een crash. Op zich niet verwonderlijk want crashes komen nu eenmaal met regelmaat van 7 à 8 jaar terug.

Blind door hebzucht

Volgens de onderzoekers negeren beleggers vooral tekenen van een aanstaande beurscrash. Men wil graag meeliften op de alsmaar stijgende koersen. Doordat aandelen blijven toenemen in waarde gaan beleggers er niet snel meer vanuit dat het ook een langere periode kan dalen. Mocht eenmaal een daling ingezet worden dan kan dit eerst nog worden genegeerd, gevolgd door een zogenaamde ‘bull trap’ (zie onderstaande grafiek). Beleggers willen niks weten van een correctie laat staan een crash. Ze zijn volledig gefocust op verder stijgende koersen.

Bezoek het beursforum >>>

Aandelen bubbel