Beurs van Brussel bereikt record na record (+ technische analyse)

De beurs van Brussel bereikte nog geen maand geleden een nieuwe jaartop. Sindsdien bereikt de beurs steeds hogere regionen, zie onderstaande grafiek. Dit jaar bereikte de Bel 20 al een winst van maar liefst 13,8 procent. Voor de Bel 20 is het geen all-time high. Dit werd in mei 2007 bereikt met een koers van rond de 4.760 punten.

Beurs van Brussel Bel 20 grafiek technische analyse
Bel 20 over de laatste 3 maanden

Bel 20 ‘TR’ wel een all-time high

Misschien wat verwarrend dat de Bel 20 geen all-time high heeft bereikt maar de Bel 20 TR wel. De letters TR staan voor Total Return. De Bel 20 is geen herbeleggingsindex. Dat wil zeggen dat dividenden uit de index ‘stromen’. Bij een herbeleggingsindex worden dividenden opnieuw meegerekend in de index. Dividend is vooral op de lange termijn een belangrijk onderdeel van het rendement. Het is dan ook geen wonder dat dankzij deze dividenden de Total Return hoger ligt zoals onderstaande grafiek aangeeft. Wie rechtstreeks in deze index wilt beleggen kan dat doen met de Lyxor BEL 20 TR ETF.

Bel 20 total return index
Bel 20 total return index

Wat nu met de beurs van Brussel?

De beurzen maken vooralsnog een jaar door met weinig volatiliteit. Met bijvoorbeeld een VIX  index (ook wel angstindex genoemd) die erg laag staat hoeven beleggers niet snel te vrezen voor grote schommelingen. Onderstaande grafiek laat dan wel wat schommelingen zien maar die zijn relatief klein geweest. Het met lichtgeel aangegeven stijgende trendkanaal dateert zelfs van begin november 2016. Dit was kort na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Met een enkele korte uitstap buiten dit kanaal bleef de spanning op de beurs dus beperkt.

Momenteel loopt de koers vrijwel gelijk op met een diagonale lange termijn steun (groene stippellijn). Een andere diagonale lange termijn steun ligt hier vlak onder, dit is ook de onderzijde van het kanaal. De weerstanden zijn niet erg sterk en liggen vlak boven het huidige niveau. Deze zijn aangegeven met de rode stippellijnen. Mocht er toch een correctie komen dan is er aandacht voor de horizontale lange termijn steun en de MA200-lijn. De steun ligt op 3.910 punten en het 200 daags voortschrijdend gemiddelde (MA200) ligt momenteel op 3.862 punten. De verwachting is dat de sterindex van de beurs van Brussel de komende maanden ook binnen de trend blijft.

Bezoek het beursforum >>>

Beurs van Brussel Bel 20 grafiek technische analyse 2017