Beste beursjaar voor de Nasdaq sinds 2009

2020 is op ongelofelijk veel verschillende vlakken een uniek jaar geweest. Dat unieke aspect heeft op verschillende vlakken een wat wrange nasmaak, maar dat geldt niet voor beleggers. Ondanks een rake klap aan het begin van het jaar heeft de beurs zich razendsnel hersteld. Dat geldt niet in het minst voor de Amerikaanse Nasdaq. Zij liet in het jaar 2020 namelijk haar beste cijfers optekenen sinds 2009. Het aandeel van Tesla (dat eind 2020 de stap naar de S&P500 maakte) sloot bijna af op een waarde van 700 dollar terwijl Netflix op oudjaar het populairste FAANG-aandeel bleek te zijn.


Beste beursjaar voor de Nasdaq sinds 2009

Amper beweging op oudjaar

Tijdens de laatste dag van 2020 was er amper sprake van beweging in de Amerikaanse indexbeurzen. De Dow Jones noteerde met een koersstijging van 0,65 procent stabiel op 30.398 punten. Voor de Nasdaq Composite was het zo dat er met een stijging van 0,14 procent ongeveer 0,1 procent moest worden ingeleverd tot 12.874 punten. Hoe het ook zij blijft de Nasdaq veruit de grootste winnaar van het volledige jaar 2020. Ze sluit dan ook af met een indrukwekkende winst van zomaar even 43 procent. Daarmee heeft ze haar beste jaar meegemaakt sinds 2009.

Het is in het bijzonder het ‘blijf thuis’ effect geweest die bepaalde tech- en internetgerelateerde aandelen vleugels heeft gegeven. In het bijzonder de zogenaamde FAANG-aandelen deden het tijdens het voorbije jaar echt uitstekend. Vooral Netflix liet een mooie groei optekenen. Ook op oudjaar deed ze er nog eens een mooie 3,08 procent bovenop. Opvallend in het rood was het Apple-aandeel. Die moest op oudjaar ongeveer 0,6 procent prijsgeven.

Meest verbrande aandelen voor shorters

Aan het einde van het jaar is het ook voor shorters altijd even de balans opmaken. Onderzoek heeft aangetoond dat er twee aandelen zijn waar shorters zich in het voorbije jaar het meest aan hebben verbrand. Het zou daarbij gaan om de aandelen van Tesla en Apple.

Opmerkelijk bod op aandelen Tribune Publishing

Oudjaar 2020 gaat tot slot ook de geschiedenisboeken in met een opvallend bod op de aandelen van Tirbune Publishing. Het was het hefboomfonds Alden Global die een bod lanceerde op de laatste dag van het jaar 2020 van 14,25 dollar per aandeel. Dat is goed voor een totaal bod van ruim een half miljard dollar. Alden heeft reeds een belang van 32 procent in de krantengroep die vooral bekend staat omwille van de Chicago Tribune.

Dat Alden het bod heeft uitgebracht hoeft niet geheel te verbazen. Dat ze tuk is op kranten is namelijk niet onder stoelen of banken te verstoppen. Het fonds bezit op moment van schrijven dan ook reeds meer dan 200 titels. Het gaat hierbij verder om namen zoals de Denver Post en San Jose Mercury. De overname is tegelijkertijd wel slecht nieuws voor het personeel van Tribune Publishing. Alden staat er immers om bekend na elke overname stevig in het personeelsbestand te snijden.

Meer over beleggen en aandelen op het beursforum