Berenmarkt begonnen of volgt herstel? Veilige havens + poll

Een berenmarkt is een beursterm voor een periode waarin aandelen een lange tijd dalen. Deze periodes kunnen soms jaren aanhouden, dit maakt veel beleggers somber terwijl het juist ook kansen geeft. Een berenmarkt kan ontstaan door een aantal negatieve triggers. Denk hierbij aan de verwachting van een recessie of wat nu actueel is een langslepend handelsconflict. Hoewel een recessie voorlopig nog niet aan de orde is zien beleggers wel gevaren in het huidige handelsconflict tussen de VS en China. Dit kan de wereldwijde economie afremmen of mogelijk op termijn laten krimpen.

De tegenhanger van de berenmarkt is de stierenmarkt, hierin verkeerden de aandelenbeurzen de afgelopen 9 jaar. Onderstaande grafiek van de BEL20 laat de stierenmarkt (lange stijgende trend boven de groene pijl) van begin 2009 tot begin 2018 zien. De naam berenmarkt komt van de aanval van een beer, deze laat zich op zijn prooi vallen. Een stierenmarkt is dan weer afgeleid van de aanval van een stier, deze werpt zijn prooi omhoog. Andere termen voor berenmarkt zijn het Engelse bearmarket of ‘baisse’.

Start van een berenmarkt - grafiek van de BEL20
Start van een berenmarkt? (grafiek van de BEL20)

Berenmarkt in het verleden

De meest recente berenmarkt was die van de financiële crisis van oktober 2007 tot maart 2009. In deze periode daalden de aandelenbeurzen flink, zo verloren de Dow Jones en Nasdaq in deze periode meer dan 50 procent aan waarde. De bekendste bearmarket vond plaats in de jaren 30 tijdens de grote depressie. Tijdens deze berenmarkt verloor de Amerikaanse beurs maar liefst 90 procent aan waarde. Sinds 1899 tot op heden was er al 24 maal een bearmarket voor de Dow Jones index. Een gemiddelde daling tijdens deze bearmarkets was ruim 30 procent. Een gemiddelde bearmarket duurde ongeveer 1 jaar.

Zetten we deze gemiddeldes naast de huidige daling van de BEL20 dan is er hoop voor beleggers. De BEL20 zit namelijk al bijna 1 jaar in een dalende trend waarbij het recent al ongeveer 25 procent verloor ten opzichte van het hoogtepunt een jaar geleden. Met beide gemiddeldes zit het dichtbij de gemiddelde daling en tijdsduur van een ‘doorsnee’ berenmarkt.


Berenmarkt begonnen of volgt herstel? Veilige havens + poll

Veilige havens

Een eeuwige discussie onder beleggers blijft er over wat nu wel of geen veilige havens zijn. Dat wil zeggen, waar moet u als belegger zijn bij een dalende beurs om uw verliezen te beperken of misschien zelfs winst te maken? Bekende veilige havens zijn goud, de Zwitserse frank, de Yen, Amerikaanse dollar en staatsobligaties. Bij de laatstgenoemde gaat het dan met name om grote stabiele economieën zoals die van Duitsland en Amerika. In onderstaande grafiek zijn de S&P500 en de goudprijs tegen elkaar uitgezet over heel 2018 met de eerste handelsdag op nul procent. De top van de S&P500 ligt qua tijd niet ver van het dal van de goudprijs. Sindsdien zijn beiden de tegengestelde richting op bewogen. De vlucht naar veilige havens is achteraf vaak aan te tonen maar de timing om de omschakeling te maken is erg moeilijk, misschien wel onmogelijk.

Goud als veilige haven vergeleken met S&P500
Goud als veilige haven vergeleken met de S&P500

Berenmarkt begonnen of slechts een correctie?

De vraag is nu of dit pas het begin van een berenmarkt is of dat er wereldwijd gezien slechts een correctie is. Bij een daling van 20 procent of meer spreekt men van een berenmarkt. In dat geval zit de BEL20 er al in en sinds kort balanceren de Amerikaanse beurzen op het randje van wel of geen berenmarkt. Met onderstaande poll kunt u uw mening over de huidige stand van zaken van de beurzen aangeven. De poll blijft open tot en met 31 januari 2019.

[poll id=”12″]

Meer over aandelen en beurzen op het beursforum

Kopafbeelding: Shutterstock